Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 478 | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă'

Război în Ucraina, ziua 478 | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă'

Război în Ucraina, ziua 478. După ce Vladimir Putin nu a dat vineri "nicio şansă" de succes contraofensivei ucrainene, Volodimir Zelenski se arată optimist.

Război în Ucraina, ziua 478 | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă'
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iun 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: Negocierile de pace vor fi posibile doar după ce Rusia îşi retrage trupele din Ucraina
  • Vladimir Putin anunţă că a trimis deja arme nucleare în Belarus
  • Zelenski a apreciat că ofensiva ucraineană are rezultate "în general pozitive"
  • Mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov, Adam Delimhanov, dat mort, a reapărut în Belgorod. Cecenii au început să protejeze regiunea
  • Armata rusă admite că a cedat teritorii în sudul Ucrainei
  • Rușii au atacat masiv Kievul cu rachete, în timp ce liderii africani vizitau Ucraina
  • Putin s-a putea duce în vizită în Turcia la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan
  • Kremlinul declară că Putin este deschis soluțiilor care să pună capăt războiului din Ucraina
  • O familie din Herson a fost ucisă în urma unui bombardament al rușilor, potrivit guvernatorului ucrainean Oleksandr Prokudin
  • Situația de la centrala nuclează Zaporojie este gravă, dar în curs de stabilizare, potrivit ultimei declarații făcute de Rafael Grossi
  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a mers vineri, în Ucraina, în cadrul unei misiuni de pace
  • Armata rusă a lansat 54 de lovituri asupra regiunii Herson, în ultima zi
  • Spania va oferi Ucrainei 20 de transportoare personale blindate și patru tancuri Leopard 2A4
  • Un incendiu de proporții a izbucnit în orașul rusesc Kursk provocat de un atac cu drone asupra unui turn de comunicații
  • Ucraina are capacitatea de a-şi continua contraofensiva, în pofida pierderilor, declară Washingtonul

Update 22:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară, cu ocazia întâlnirii cu omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, că negocierile de pace cu Rusia vor fi posibile doar după retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

"Astăzi, am transmis clar în cursul întâlnirii noastre că orice negociere cu Rusia în acest moment, când forţele de ocupaţie sunt pe teritoriul nostru, ar însemna îngheţarea conflictului, a durerii şi suferinţei", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Interfax-Ukraine, cerând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Volodimir Zelenski a făcut declaraţiile după întâlnirea cu delegaţia condusă de preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, din care fac parte şi liderii Senegalului, Egiptului, Zambiei şi Insulelor Comore.

Cyril Ramaphosa, preşedintele Africii de Sud, a îndemnat Ucraina şi Rusia să ia măsuri pentru reducerea conflictului militar, în cadrul eforturilor de lansare a negocierilor de pace.

Update 20:27 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat vineri că Moscova a început deja transferul de arme nucleare tactice în Belarus şi a avertizat asupra riscurilor atragerii Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct din cauza susţinerii acordate Ucrainei.

"Primele ogive nucleare au fost transferate pe teritoriul Belarusului. Acestea sunt doar primele. Până la sfârşitul anului, vom finaliza transferul", a declarat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia Forumului Economic de la Sankt-Petersburg.

"Transferul armelor nucleare tactice este rezultatul acordului cu statul Belarus", fiind un element de disuasiune "pentru cei care cred că pot aplica Rusiei o înfrângere strategică", a afirmat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a avertizat, potrivit agenţiei Reuters şi cotidianului The Jerusalem Post, că există un "risc serios" ca Alianţa Nord-Atlantică să fie atrasă mai mult în conflictul din Ucraina, din cauza sprijinului militar acordat Kievului.

Referindu-se la situaţia de pe frontul din Ucraina, Putin a apreciat că forţele militare ucrainene vor epuiza armamentul fără a avea "nicio şansă de succes" în actuala contraofensivă.

Administraţia de la Kiev a raportat că forţele militare ucrainene au avansat în ultima săptămână, recăpătând controlul asupra unei suprafeţe de 100 de kilometri pătraţi în estul Ucrainei, dar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. "Avansăm gradual, dar sigur, în pofida rezistenţei puternice a forţelor militare ruse", a declarat vineri Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării.

Armata rusă a recunoscut vineri, implicit, că forţele ucrainene au avansat câţiva kilometri pe linia frontului. "(...) Au loc lupte active în localităţile Rivnopil şi Urojaine", a transmis Ministerul rus al Apărării, ceea ce înseamnă, potrivit cotidianului Le Figaro, împingerea cu câţiva kilometri a liniei frontului de către forţele militare ucrainene.

Update 19:20 - Un reportaj extraodinar vine de pe frontul din Ucraina. CNN a obţinut acces exclusiv la o unitate ucraineană de elită, care foloseşte drone pentru atacuri împotriva invadatorilor. Este incredibil de văzut, dar și incredibil de periculos. Este o perspectivă din interiorul bătăliei brutale și complicate împotriva Rusiei. Iată reportajul lui Fred Pleitgen.

Update 18:43 - Preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat vineri "nicio şansă" de succes contraofensivei lansate de armata ucraineană pentru a împinge înapoi trupele ruse din teritoriile ucrainene ocupate, invocând faptul că trupele ruse şi-au construit linii defensive solide şi cele ucrainene înregistrează deja mari pierderi în efective şi echipamente după primele operaţiuni, despre care în schimb preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că au avut rezultate "în general pozitive", deşi a admis că "este dificil", relatează agenţiile AFP, EFE şi DPA.

Forţele ucrainene "şi-au folosit pretinsele rezerve strategice pentru a străpunge liniile defensive (ruse), pentru a şi le consolida pe ale lor şi a înainta. Niciunul dintre aceste obiective nu a fost atins", a descris Putin contraofensiva ucraineană lansată săptămâna trecută pe mai multe direcţii, în provincia Doneţk din estul Ucrainei, în provincia Zaporojie din sud-estul acestei ţări şi într-o zonă de la limita dintre aceste două provincii.

"Forţele armate ucrainene nu au nicio şansă acolo, nici în alte zone", crede liderul de la Kremlin, care a vorbit în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg. "Pierderile lor sunt foarte mari. Au un raport de 10 la 1 comparativ cu pierderile armatei ruse. Cât despre vehicule şi echipamente, vedem că pierd tot mai multe. Au pierdut 186 de tancuri şi 418 vehicule blindate", a susţinut preşedintele rus, adăugând că armata ucraineană a devenit complet dependentă de echipamentele militare occidentale.

De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat postului american NBC News, că un succes al contraofensivei armatei sale ar echivala cu înfrângerea armatei ruse.

"Lucrurile nu arată rău. Aş spune că (contraofensiva) este în general pozitivă, dar este dificil. Trupele noastre care sunt acum în prima linie a frontului se confruntă cu o rezistenţă foarte dură", a rezumat el situaţia, când a fost întrebat despre progresele contraofensivei.

Conform datelor prezentate de responsabilii militari ucraineni, bilanţul contraofensivei până în prezent este recucerirea mai multor sate şi recuperarea a circa 100 de kilometri pătraţi de teritoriu. În schimb, armata ucraineană a pierdut numeroase arme grele occidentale, inclusiv tancuri germane Leopard-2 şi mai ales blindate americane Bradley, dar o mare parte din trupele ucrainene pregătite pentru contraofensivă nu au fost încă angajate în lupte, astfel că o concluzie asupra desfăşurării ei poate fi prematură. 

Update 17:05 - Mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov, Adam Delimhanov, dat mort, a reapărut în Belgorod. Cecenii au început să protejeze regiunea

Liderul cecen pro-Kremlin, Ramzan Kadîrov, a dat ordin oamenilor săi să protejeze frontiera în regiunea rusă Belgorod, ţinta atacurilor zilnice ucrainene şi a cel puţin două incursiuni armate ale paramilitarilor ruşi anti-Kremlin în ultima lună.

"Personalul batalionului Zapad (Vest)-Ahmat al Ministerului rus al Apărării a început deja în această săptămână serviciul de protecţie a frontierei de stat a Rusiei şi de luptă împotriva grupurilor de sabotaj ucrainene, precum şi de prevenire a pătrunderii acestora pe teritoriul regiunii Belgorod", a declarat el pe contul său de Telegram.

Doi dintre cei mai de încredere oameni ai săi, un deputat rus în Dumă (camera inferioară), care a fost presupus mort sau cel puţin rănit în Ucraina săptămâna aceasta, Adam Delimhanov, şi şeful filialei Ministerului rus de Interne dintr-un district din Cecenia, Rustam Aguev, au plecat deja la Belgorod pentru a organiza dispozitivul, a declarat Kadîrov.

Combatanţii Ahmat, a spus liderul cecen, întăresc punctul de control de la Nehoteevka şi au preluat controlul punctului de frontieră Kazinka, care a fost atacat recent de membri ai Corpului Voluntarilor Ruşi şi ai Legiunii Libertate pentru Rusia, două grupări paramilitare formate din voluntari naţionalişti ruşi care luptă de partea forţelor ucrainene. "La ora actuală, graniţa este închisă pentru bandiţi", a afirmat Kadîrov.

Update 15:20 Armata rusă a admis pentru prima dată vineri, că a cedat teritorii în sudul Ucrainei, și anume în zona Vremivka.

"În zona avanpostului Vremivka, cele mai active lupte au loc în cartierele din localitățile Rivnopil și Urojaine”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Moscova susține că a respins cinci atacuri în această zonă în ultimele 24 de ore, folosindu-se de forțele sale aeriene și de artilerie.

Desemnarea acestor localități de către Moscova înseamnă că liniile rusești s-au retras cu câțiva kilometri spre sud și est, la limita dintre regiunile Zaporojie și Donețk, ocupate parțial de forțele armate ale Rusiei.

Update 14:00 În timpul atacului masiv asupra Kievului, forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât 12 rachete - 6 Kalibr și 6 Kinzhal. De asemenea, apărarea aeriană a lovit două UAV-uri (drone).

"Au atacat cu rachete de diferite tipuri. Potrivit datelor preliminare, doborarea cu succes a rachetelor de calibru 6 din Marea Neagră au fost lansată de pe nave, precum și a 6 rachete Kh-47 Kinzhal. Din nou, rachetele aerobalistice au atacat în primul rând capitala Kiev”, a declarat colonelul Iuriy Ignat.

Liderii a patru state africane - Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Maki Sall (Senegal), Hakainde Hichilema (Zambia), Azali Assumani (Comorel) se aflau în capitala Ucrainei cu o "misiune de pace”, în timpul atacului rusesc.

Update 13:45 Putin s-a putea duce în vizită în Turcia

Președintele Vladimir Putin, pe numele căruia există un mandat de arestare emis în martie, de Curtea Penală Internaţională (CPI) - ar putea face o vizită în Turcia, țară membră NATO, la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan, reales recent pentru un nou mandat la conducerea Turciei, scrie publicația turcă Daily Sabah.

Update 12:35 Kremlinul declară că Putin este deschis soluțiilor care să pună capăt războiului din Ucraina

Kremlinul a declarat vineri, că președintele rus, Vladimir Putin, este încă deschis oricăror contacte pentru a discuta despre rezolvarea conflictului din Ucraina, au informat agențiile de presă ruse, potrivit Reuters. 

Comentariile au venit în ajunul unei vizite a liderilor africani pentru a prezenta lui Putin o nouă inițiativă de pace, la aproape 16 luni după ce acesta a lansat invazia Rusiei în Ucraina.

"Președintele Putin a fost și este deschis oricăror contacte pentru a discuta posibile scenarii de rezolvare a problemei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Update 11:45 Un cuplu căsătorit a fost ucis în urma bombardamentelor rusești din Herson, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii, potrivit Reuters.

Incidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat că rușii au bombardat așezarea Novoberyslav aflată pe malul drept al râului Dnipro.

"Un cuplu a murit ca urmare a unei lovituri asupra uneia dintre case. Femeia a murit pe loc. Medicii au încercat să îl salveze pe bărbat, dar acesta a murit din cauza rănilor pe drumul spre spital", a anunțat Prokudin pe Telegram.

Ucraina a recucerit părți din regiunea Herson în noiembrie, anul trecut. Forțele rusești bombardează în mod regulat orașul Herson și alte părți ale regiunii.

Update 11:00 Situația de la centrala nuclează Zaporojie este gravă, dar în curs de stabilizare, potrivit ultimei declarații făcute de directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Acesta a mers acolo, după distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru a se asigura că nu există pericole care pot provoca un dezastru nuclear, mai ales că apele sunt folosite acolo pentru răcirea reactoarelor.

Rafael Grossi susține că centrala dispune de apă suficientă, însă specialiștii nu au putut observa și bazinele de răcire. 

Update 10:40 Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a mers vineri în Ucraina în cadrul unei misiuni de pace.

Președintele Cyril Ramaphosa a ajuns vineri în Ucraina, a anunțat președinția sud-africană pe Twitter. El a venit cu trenul din Polonia și a vizitat zona Bucha, în apropiere de Kiev, potrivit Reuters.

Ramaphosa se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și apoi va merge în Rusia.

Sâmbătă, la Sankt Petersburg, președintele Cyril Ramaphosa se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Misiunea de pace africană îi include pe liderii din Senegal, Zambia, Comore și pe premierul Egiptului.

Inițiatorii demersului au propus retragerea trupelor rusești și a armelor nucleare din Belarus, suspendarea punerii în aplicare a mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională care îl vizează pe Putin și reducerea sancțiunilor.

Un acord de încetare a ostilităților ar trebui să fie însoțit de negocieri între Rusia și Occident, mai propun africanii.

Update 10:05 Armata rusă a lansat 54 de lovituri asupra regiunii Herson, în ultima zi.

"În ultima zi, inamicul a lansat 54 de lovituri, trăgând 223 de obuze de mortier, artilerie, MLRS Grad, drone, avioane și, de asemenea, a tras rachete”, a postat șeful Administrației Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

Inamicul a tras 37 de obuze în orașul Herson, a menționat Prokudin.

Două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite din cauza agresiunii ruse.

Update 09:00 Spania va oferi Ucrainei, 20 de transportoare personale blindate și patru tancuri Leopard 2A4, a declarat joi ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, într-un comunicat de presă.

Update 08:30 Un incendiu de proporții a izbucnit în orașul rusesc Kursk imediat după ora locală 02.00, a relatat publicația Ukrainska Pravda, citând canalele rusești Telegram.

Incendiul ar fi fost provocat de un atac cu drone asupra unui turn de comunicații din apropiere.

Ucraina dispune de o capacitate şi de o putere de foc suficiente pentru a-şi continua contraofensiva împotriva forţelor ruse în pofida pierderilor iniţiale, a dat asigurări joi secretarul apărării american Lloyd Austin, după o întrevedere la sediul NATO cu ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite AFP.

''Este un război. Ştim aşadar că vor exista pagube de cele două părţi'', a subliniat el în cursul unei conferinţe de presă la finalul unei reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina.

Cu această ocazie, Oleksii Reznikov şi comandanţii militari ucraineni au informat ţările Alianţei Nord-Atlantice şi partenerii lor despre situaţia din teren şi le-au prezentat nevoile militare ale Kievului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că forţele ruse resping contraofensiva ucraineană şi că pierderile ucrainene sunt ''catastrofice''. Moscova a susţinut că a capturat tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley furnizate armatei ucrainene.

''Cred că ruşii ne-au arătat aceleaşi cinci vehicule de circa 1.000 de ori din zece unghiuri diferite. Ucrainenii încă au o capacitate mare de luptă, o putere mare de luptă'', a afirmat şeful Pentagonului, care a insistat pe capacitatea ucrainenilor ''de a recupera şi de a repara echipamentele avariate''.

''Războiul este imprevizibil şi vom continua să furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a reuşi'', a accentuat Austin.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, a avertizat: ''Ofensiva este la început. Luptele sunt foarte violente şi este probabil ca ofensiva să ia ceva timp''.

''Avem nevoie de vehicule blindate, de arme antitanc şi de muniţii pentru a ne proteja teritoriul şi pentru a-i ajuta pe ruşi să regăsească drumul spre casă'', a subliniat ministrul ucrainean al apărării pe Twitter.

SUA au declarat că vor furniza materiale, vehicule blindate şi muniţii în valoare de 325 de milioane de dolari Ucrainei. Germania, Regatul Unit, Polonia, Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia şi Italia au anunţat de asemenea contribuţii. 

Război în Ucraina, 14 iunie | - Presa rusă de stat susține că generalul Kirilo Budanov, șeful Informațiilor militare ucrainene, a fost grav rănit într-un atac cu rachetă 

Război în Ucraina, 14 iunie | Duma de Stat votează legea care permite înrolarea și trimiterea pe front a infractorilor din Rusia

Război în Ucraina, 13 iunie | Vladimir Putin: "Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel catastrofal"

Război în Ucraina, 12 iunie | Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele pe linia frontului

Război în Ucraina, 11 iunie | Forţele militare ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe cel puţin patru direcţii

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea!
x close