Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 474 | Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele pe linia frontului

Război în Ucraina, ziua 474 | Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele pe linia frontului

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 19:23 12 Iun 2023 Modificat la 22:04 12 Iun 2023
R?zboi 120623
Sursa foto: hepta / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Administraţia SUA speră că efectul contraofensivei Ucrainei va fi să apropie Rusia de negocieri
  • Generalul Tomescu explică secretele contraofensivei Ucrainei
  • Disensiuni la reuniunea G20 în privinţa condamnării invaziei militare ruse în Ucraina
  • Forțele speciale cecene au semnat cu Ministrul rus al Apărării contractul refuzat de Prigojin
  • Armata rusă a respins tentative de incursiuni ucrainene în regiunile Doneţk şi Zaporojie
  • Lupte intense între ruși și ucraineni în Donețk și Zaporojie
  • În primele zile ale contraofensivei, Ucraina a pierdut 15% din blindatele trimise de SUA
  • NATO desfășoară în Germania cel mai amplu exercițiu aviatic din istoria sa
  • Armata rusă ar fi distrus încă un baraj pentru a încetini contraofensiva ucraineană
  • Kievul raportează primele localități eliberate în urma contraofensivei
  • Forțele ucrainene desfăşoară operaţiuni de contraofensivă pe patru direcţii
  • Ucraina câştigă teren în contraofensiva de pe front
  • Zelenski: Forțele militare ucrainene fac progres pe front

Update 22:07: Administraţia SUA speră că efectul contraofensivei Ucrainei va fi să apropie Rusia de negocieri

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a exprimat speranţa, luni, că un succes al contraofensivei ucrainene ar forţa Administraţia Rusiei să accepte o soluţie negociată pentru oprirea invaziei militare, fără a avea efectul îndepărtării Moscovei de diplomaţie.

"Succesul în contraofensivă ar avea două efecte: ar consolida poziţia Ucrainei la orice negocieri care ar începe şi l-ar putea împinge pe (preşedintele Vladimir) Putin să se concentreze în sfârşit pe oprirea războiului pe care l-a început. Din acest punct de vedere, ar putea aduce pacea mai aproape, nu să o împingă mai departe", a declarat Antony Blinken, conform publicaţiei Barron's.

"Trebuie să intensificăm susţinerea pentru Ucraina, astfel încât să aibă succes pe câmpul de luptă", a subliniat Antony Blinken cu ocazia întâlnirii cu ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.

Rusia a semnalat în mai multe rânduri disponibilitatea pentru negocieri, dar Ucraina, susţinută de Occident, condiţionează negocierile de retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Statele Unite nu consideră că Rusia este serioasă în privinţa disponibilităţii pentru negocieri. "Pacea trebuie să fie corectă şi durabilă", a insistat Antony Blinken.

Update 19:34: Generalul Tomescu explică secretele contraofensivei Ucrainei

Update 19:22: Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele la linia frontului

Update 18:15: Disensiuni la reuniunea G20 în privinţa condamnării invaziei militare ruse în Ucraina

Statele puternic dezvoltate şi emergente din Grupul G20 nu au reuşit să ajungă la un acord, cu ocazia reuniunii miniştrilor Dezvoltării, asupra condamnării invaziei militare ruse în Ucraina, pe fondul opoziţiei reprezentanţilor Moscovei şi Beijingului.

"Războiul din Ucraina a afectat în plus starea economiei globale. A fost o discuţie pe această temă. Am reafirmat poziţiile noastre naţionale, aşa cum au fost exprimate în alte forumuri, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU, care, prin Rezoluţia 11/1 din 2 martie 2022, adoptată prin vot majoritar (...), deplânge în cei mai puternici termeni agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi cere retragerea completă şi necondiţionată de pe teritoriul Ucrainei.

Cei mai mulţi membri au condamnat vehement războiul din Ucraina şi au subliniat că generează suferinţe umane imense, amplificând fragilităţile existente din economia mondială - limitând creşterea, stimulând inflaţia, perturbând reţelele de aprovizionare, intensificând nesiguranţa energetică şi alimentară şi amplificând riscurile asupra stabilităţii financiare.

Au existat alte puncte de vedere şi evaluări diferite asupra situaţiei şi asupra sancţiunilor. Chiar dacă recunoaştem că Grupul G20 nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate, subliniem că acestea pot avea consecinţe semnificative asupra economiei globale", anunţă Preşedinţia indiană a organizaţiei, conform Mediafax. 

Potrivit comunicatului, China a subliniat că reuniunea miniştrilor Dezvoltării din cadrul G20, desfăşurată în Varanasi (India), nu trebuie să conţină referiri la criza din Ucraina. În acest context, reprezentantul Chinei s-a solidarizat cu cel al Rusiei şi nu au semnat referirile la condamnarea invaziei militare ruse în Ucraina.

Update 17:51: Forțele speciale cecene au semnat cu Ministrul rus al Apărării contractul refuzat de Prigojin

Anunțul a fost făcut de minister luni, 12 iunie, la o zi după ce şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru.

Semnarea a urmat unui ordin prin care toate ”unităţile de voluntari” ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie care să le aducă sub autoritatea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, în timp ce Moscova încearcă să îşi impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

Update 16:00: Armata rusă a respins tentative de incursiuni ucrainene în regiunile Doneţk şi Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a anunţat, luni, respingerea unor tentative de incursiuni ucrainene în regiunile Doneţk şi Zaporojie, iar Ucraina susţine că a recăpătat controlul asupra a cinci localităţi rurale de dimensiuni reduse.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia Reuters, armata rusă a respins tentative de incursiuni ucrainene în regiunile Doneţk şi Zaporojie, în contextul contraofensivei ucrainene aflată în curs. La rândul său, Administraţia de la Kiev susţine că a recăpătat controlul asupra a patru comune din regiunea Doneţk - Blahodatna, Neskucin, Makarivka şi Storojev.

De asemenea, ar fi fost eliberată comuna Novodarivka, din regiunea Zaporojie. Aceste localităţi au suprafeţe mici şi aveau, înaintea invaziei, ruse, sub 1.000 de locuitori, potrivit cotidianului Le Monde. Informaţiile transmise de Rusia şi Ucraina nu pot fi confirmate din surse independente.

Forţele militare ucrainene au intensificat, în ultima săptămână, atacurile pe frontul din sud-estul ţării, în contextul informaţiilor privind lansarea unei contraofensive de amploare. În ultima lună, forţele militare ucrainene au efectuat o serie de atacuri ofensive, inclusiv pe teritoriul Rusiei. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, sâmbătă, că forţele militare ucrainene sunt în contraofensivă, o operaţiune pe care Kievul o pregătea de peste şase luni.

Update 14:06 Vladimir Putin i-a felicitat pe cetățeni de Ziua Rusiei și a recunoscut că țara trece printr-o "perioadă dificilă".

În discursul de deschidere a ceremoniei de premiere a "Eroii Muncii", președintele rus a vorbit despre patriotism și devotament față de țară, teme care sunt invocate recurent în discursurile sale publice, notează presa internațională.
 
"Astăzi, într-o perioadă dificilă pentru Rusia, aceste sentimente unesc societatea noastră și (...) servesc drept sprijin pentru eroii noștri participanți la operațiunea militară specială", a spus el.

Liderul de la Kremlin a invocat, totodată, "victoriile muncitorești și militare" obținute de generațiile din trecut.

"Acum suntem deosebit de conștienți de ceea ce înseamnă realizările lor, de solidaritatea lor, de hotărârea fermă de a se ridica pentru apărarea gliei, de a lucra pentru binele comun și prosperitatea patriei", a subliniat președintele rus.

Update 13:10 Forțele ruse și ucrainene semnalează lupte intense de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Zaporojie, unde armata Kievului a anunțat că a recucerit mai multe localități în cadrul contraofensivei lansate recent.

O mare parte din confruntări se desfășoară la sud și sud-vest de orașul Velyka Novosilka.

Un cunoscut blogger militar rus, Aleksandr Kots, a relatat că ucrainenii avansează de-a lungul râului Mokri Yaly.

"Se deplasează de-a lungul ambelor maluri .... În unele zone (inamicul) a reușit să se impună pe înălțimi și va continua să preseze cu mai multe resurse, obligându-ne să transferăm rezerve din altă zonă", a scris Kots pe Telegram.

Un alt canal neoficial rusesc pe Telegram, Rybar, a postat că au loc lupte dure după ce ucrainenii au capturat satele Neskucine și Blagodatne "în urma retragerii" a trupelor Moscovei.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Ganna Maliar, a declarat că trupele Kievului au avansat în zonă pe distanțe între cinci și zece kilometri.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut, momentan, niciun comentariu cu privire la luptele din regiunile menționate.

Update 11:10 Trupele ucrainene au înregistrat mai multe pierderi care includ tehnică militară furnizată de SUA, după declanșarea contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă.

O analiză realizată pe baza surselor deschise, citată de CNN, arată că Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate Bradley americane în ultimele zile.

În paralel, oficialii de la Kiev au anunțat că au recucerit trei sate în estul regiunii Donețk.

Cele 16 vehicule Bradley, care sunt fie distruse, fie avariate și abandonate, reprezintă aproape 15% din totalul de 109 pe care Washingtonul l-a furnizat Kievului, precizează Jakub Janovsky, de la site-ul olandez Oryx de analiză a informațiilor open-source.

Instituția respectivă colectează dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, declanșată pe 24 februarie 2022.

Vehiculele Bradley se numără printre cele aproape 3.600 de echipamente militare pe care Ucraina le-a pierdut în război, menționează Oryx. Pe de altă parte, sursa citată arată că a documentat pierderea a peste 10.600 de echipamente militare rusești.

Update 10:10 NATO începe azi cel mai amplu exercițiu aerian din istorie.

Operațiunile vor avea loc in Germania si vor dura aproape 2 săptămâni. La exerciții vor lua parte 10.000 de militari şi 250 de avioane din 25 de state membre NATO și partenere, inclusiv Japonia şi Suedia.

Manevrele erau planificate încă din 2018, ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Între timp, exercițiile au căpătat o importanță şi mai mare în contextul în care rușii au declanșat invazia pe scară largă în 24 februarie 2022.

Reprezentanții NATO au dat asigurări că zborurile din cadrul exercițiului militar nu vor fi direcționate către Kaliningrad, regiunea rusească învecinată cu Polonia şi Lituania.

Pe de altă parte, liderii alianței au avertizat din nou că vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.

Update 09:10 Armata rusă ar fi distrus încă un baraj pentru a încetini contraofensiva ucraineană.

Informația este difuzată de publicația Kiyv Independent, care relatează că rușii ar fi distrus barajul de mici dimensiuni de pe râul Mokri Yali.

Distrugerea a provocat inundații pe ambele maluri. Oficialii ucraineni susțin că sabotajul nu afectează operațiunile contraofensive.

Potrivit Kievului, rușii au continuat și atacurile asupra salvatorilor din Herson.

Trei persoane au fost ucise, iar alte zece au fost rănite, după un bombardament care a lovit o barcă de salvare pe malul estic al râului Nipru, potrivit șefului administrației militare din regiunea Herson.

Pe 6 iunie, distrugerea barajului hidrocentralei de la Nova Kahovka, de pe râul Nipru, a provocat un dezastru umanitar și ecologic în regiunea Herson.

Autoritățile ucrainene spun că au dovezi că distrugerea barajului a fost făcută de un grup de sabotori ruși. Moscova neagă acuzațiile.

În prezent, suprafața inundată ca urmare a distrugerii barajului de la Nova Kahovka s-a redus de la 139 la 78 de kilometri pătrați, după cum au anunțat oficialii din Herson.

Update 00:08 Ucraina a declarat că trupele sale au făcut progrese teritoriale în trei localități din sud-estul țării, acestea fiind primele așezări eliberate pe care le raportează de la lansarea contraofensivei, săptămâna trecută.

Forțele de la Kiev au postat videoclipuri în care apar soldați ridicând steagul ucrainean pe o clădire bombardată din satul Blagodatne din regiunea Donețk.

Alte imagini înfățișează militari ucraineni pozând cu steagul unității lor în satul alăturat, Neskucine.

Ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar, a declarat ulterior că forțele ucrainene au eliberat Makarivka și au avansat în două direcții pe frontul sudic.

"Nu au fost pierdute poziții pe direcțiile în care forțele noastre sunt în defensivă", a adăugat ea pe Telegram.

Presa internațională menționează că nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că o ofensivă militară ucraineană este în curs de desfășurare, dar că nu a reușit să treacă de liniile de apărare rusești și a înregistrat pierderi grele.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a lăudat trupele în discursul său video de seară, dar nu a făcut nicio referire la zonele specifice în care au fost raportate lupte.

Oficialii de la Kiev au impus o perioadă strictă de tăcere operațională și i-au îndemnat pe ucraineni să nu divulge nicio informație care ar putea compromite contraofensiva.

Update 00:01 Sunt indicii că forţele ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe patru sau chiar cinci direcţii de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al Grupului Estic de Forţe Ucrainene, colonelul Serhii Cherevatyi, precizează că trupe ale Kievului au avansat cu până la 1.400 de metri în zone nespecificate de pe frontul din Bahmut, iar bloggerii militari ruşi spun că ucrainenii au avansat la nord-vest şi nord-est de Bahmut.

Surse din Rusia au scris despre activitatea Ucrainei în regiunea Luhansk, în vreme ce Ministerul rus al Apărării şi alte surse ruse susţin că trupele ucrainene efectuează atacuri localizate în zona de graniţă dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie.

Război în Ucraina, 11 iunieForţele militare ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe cel puţin patru direcţii

Război în Ucraina, 10 iunie | Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă

Război în Ucraina, 9 iunie I Vladimir Putin spune că ofensiva ucraineană a început, dar a eşuat până acum

Război în Ucraina, 8 iunie I Război în Ucraina, ziua 470. A început contraofensiva ucraineană | Moment crucial în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 7 iunie | Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

×
Etichete: Război Ucraina
x close