Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 475 | Vladimir Putin: "Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel catastrofal"

Război în Ucraina, ziua 475 | Vladimir Putin: "Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel catastrofal"

Război în Ucraina, ziua 475. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marţi, că forţele militare ucrainene suferă pierderi semnificative în cursul contraofensivei, dar a admis că armata rusă nu are suficientă muniţie de mare precizie şi drone.

Război în Ucraina, ziua 475 | Vladimir Putin: "Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel catastrofal"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2023   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin afirmă că Ucraina suferă pierderi semnificative, dar admite lipsuri ale forţelor militare ruse
  • Bilanţul inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kahovka a ajuns la 27 de morţi
  • Lukașenko anunță că Belarus primește armele nucleare de la Putin "în câteva zile"
  • Forțele Kievului ar fi bombardat regiunea rusă Kursk, anunță guvernatorul regional
  • Armata ucraineană susține că face progrese în Zaporojie și avansează pe direcția Berdiansk
  • Armata ucraineană anunță că a doborât 10 din 14 rachete de croazieră lansate de Rusia în atacul de marți
  • Antony Blinken: "Un succes al contraofensivei ucrainene îl va forța pe Putin să negocieze"
  • Armata rusă a atacat cu rachete orașul natal al lui Volodimir Zelenski
  • Rusia este acuzată că a detonat încă un baraj, pe râul Mokri Yaly
  • Administraţia SUA speră că efectul contraofensivei Ucrainei va fi să apropie Rusia de negocieri
  • Generalul Tomescu explică secretele contraofensivei Ucrainei
  • Disensiuni la reuniunea G20 în privinţa condamnării invaziei militare ruse în Ucraina
  • Forțele speciale cecene au semnat cu Ministrul rus al Apărării contractul refuzat de Prigojin
  • Armata rusă a respins tentative de incursiuni ucrainene în regiunile Doneţk şi Zaporojie
  • Lupte intense între ruși și ucraineni în Donețk și Zaporojie

Update 21:30 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marţi, că forţele militare ucrainene suferă pierderi semnificative în cursul contraofensivei, dar a admis că armata rusă nu are suficientă muniţie de mare precizie şi drone, în timp ce Ucraina susţine că avansează pe front.

"Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel care poate fi catalogat drept catastrofal. Ucraina a lansat contraofensiva de amploare prin folosirea de echipamente rezervate în acest scop, pe 4 iunie, pe mai multe sectoare de pe front. Inamicul nu a avut succes în niciuna dintre aceste zone, a suferit pierderi grele", a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Vladimir Putin a afirmat că Ucraina a pierdut "aproximativ 25%, poate chiar 30% din echipamentele" militare primite din Occident.

Preşedintele Rusiei a admis că armata rusă a pierdut 54 de tancuri şi a precizat că forţele militare ruse nu au suficientă muniţie de precizie şi nici drone. 

Administraţia de la Kiev a transmis că a avansat pe teren, în luptele intense din regiunile Zaporojie şi Doneţk. 

Update 19:40 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut, marţi, că noua contraofensivă ucraineană l-ar putea forţa pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să iniţieze negocieri.

"Cu cât ucrainenii vor câştiga mai mult teren, cu atât este probabil ca preşedintele Putin să înţeleagă faptul că trebuie să se aşeze la masa negocierilor şi să accepte o pace corectă şi durabilă", a susţinut Jens Stoltenberg, conform postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Monde.

Jens Stoltenberg se află în vizită în Statele Unite.

Naţiunile din cadrul Alianţei Nord-Atlantice oferă susţine militară masivă Ucrainei.

Update 16:30 - Bilanţul inundaţiilor produse după distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka a ajuns la cel puţin 27 de morţi, conform datelor anunţate de autorităţile ucrainene şi ruse, informează site-ul Tagesschau.de.

Autorităţile ucrainene au anunţat că zece persoane au murit, iar alte 20 au fost rănite în urma inundaţiilor produse în regiunea Herson.

Cel puţin 42 de persoane sunt date dispărute, a afirmat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare ucrainene din Herson.

La rândul său, armata rusă a raportat 17 morţi în urma inundaţiilor produse în zonele aflate sub ocupaţie rusă.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, de pe Fluviul Nipru.

Update 14:30 Belarus va primi arme nucleare tactice din Rusia în "câteva zile". Operațiunea va avea loc după ce partea belarus a pregătit spațiile de stocare necesare, relatează agenția de stat BeLta, care îl citează, marți, pe președintele Aleksandr Lukașenko. 

"Totul este pregătit. Cred că va dura câteva zile și vom avea ceea ce am cerut. Și chiar puțin mai mult", a declarat Lukașenko. 

El susține că țara sa are nevoie de astfel de arme ca "factor de descurajare" împotriva unor potențiale agresiuni.

"De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu mai pune piciorul pe teritoriul belarus", a explicat Lukașenko.

Președintele belarus - un aliat constant al lui Vladimir Putin - a insistat că preferă să nu ajungă în situația de a folosi arme nucleare, dar a adăugat că nu va ezita să recurgă la ele în cazul unei agresiuni.

Update 12:30 Ucraina susține că a câștigat teren în Zaporojie, în timp ce confruntările violente între forțele Kievului și cele ale Moscovei continuă în această regiune și în regiunea estică Donețk.

"Forțele de apărare continuă operațiunea defensivă în direcția Bahmut. Soldații noștri avansează, inamicul pierde teren pe flancuri", a declarat, marți, Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene.

Oficialii ucraineni anunță, de asemenea, că în ultima zi au înregistrat progrese pe direcția Berdiansk.

"Zona preluată sub control măsoară la trei kilometri pătrați", a precizat Andrii Kovalov, purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Update 11:30 Două sate din regiunea rusă Kursk, de la granița cu Ucraina, au fost bombardate, marți, de trupele Kievului.

Informația provine de la Roman Starovoit, guvernatorul regiunii.

"De la primele ore ale dimineții, satele Glușkovo și Tiotkino din districtul de frontieră Glușkovski au fost bombardate din Ucraina", a postat acest oficial rus pe Telegram.

El susține că bombardamentele ar fi produs daune unui număr de nouă case din Tiotkino, unde două dintre aceste imobile ar fi luat foc.

În Glușkovo, zece clădiri rezidențiale și un cinematograf ar fi fost avariate, a completat guvernatorul regional, care a precizat că nu au fost consemnate victime.

Update 10:30 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 10 din cele 14 rachete de croazieră lansate de Rusia în cursul nopții de luni spre marți.

Anunțul a fost făcut de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de CNN.

De asemenea, apărarea antiaeriană a interceptat una dintre cele patru drone Shahed, de fabricație iraniană, lansate de Rusia, au precizat oficialii ucraineni.

În orașul central Krivoi Rog, cel puțin șase persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite, după ce a atacul rusesc a lovit un bloc de locuințe.

Bombardamentele rusești au afectat, de asemenea, zonele Sumî și Harkov din nord-estul Ucrainei

În regiunea Zaporojie, trei bombe au lovit orașul Orihiv, ucigând un civil și distrugând mai multe case, conform surselor militare ucrainene. 

Bloggerii militari ruși au relatat, luni, că eforturile forțelor Kievului de a avansa la sud de Orihiv au întâmpinat rezistență, iar o înregistrare video geolocalizată pare să înfățișeze pierderi înregistrate de blindate ucrainene în această zonă.

Update 09:30 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a comentat acțiunile contraofensive recente ale Ucrainei și a estimat că acestea vor avea ca efect apropierea perspectivei de pace.

Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziția Ucrainei la masa negocierilor şi să-l preseze pe Vladimir Putin să negocieze, într-un final, sfârșitul acestui război pe care l-a început.

Astfel, contraofensiva ar putea să apropie pacea, nu s-o îndepărteze", a declarat Blinken.

Secretarul de stat american s-a declarat încrezător în succesul forțelor ucrainene, în timp ce Kievul a anunţat - duminică și luni - că a preluat controlul în câteva sate din regiunea estică Doneţk.

Acestea sunt primele câștiguri teritoriale obținute de forțele Kievului după ce președintele Volodimir Zelenski a admis, sâmbătă, că armata ucraineană desfășoară "acțiuni de contraofensivă", fără a oferi alte detalii.

Update 08:30 Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Krivoi Rog, situat în centrul Ucrainei.

Cunoscut pentru industria grea, Krivoi Rog a fost invocat după invazia rusă mai ales pentru faptul că este orașul natal al lui Volodimir Zelenski.

Atacul rusesc a avut loc la primele ore ale zilei de marți, potrivit unor oficiali ucraineni.

Serghei Lîsak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană a doborât trei rachete de croazieră deasupra orașului, dar au existat proiectile care au lovit clădiri.

"A avut loc un atac masiv cu rachete asupra Krivoi Rog. Au fost avariate obiective civile", a menționat el, calificând drept teroristă acțiunea armatei ruse.

Oficialul ucrainean a precizat că, dintre răniți, 19 au fost spitalizați.

Primarul Oleksandr Vilkul a declarat, la rândul său, că o clădire de apartamente cu cinci niveluri a fost lovită, iar victimele au fost, probabil, prinse sub dărâmături.

"Apartamentele de la primul până la al cincilea etaj sunt în flăcări. Incendiul afectează 700 de metri pătrați. Salvatorii acționează la fața locului", a declarat edilul.

Update 01:00 "Contraofensiva Ucrainei a început de câteva zile. Are vocaţia de a se desfăşura câteva săptămâni, chiar câteva luni", a declarat Emmanuel Macron, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

"Noi sperăm că această contraofensivă va fi cât mai victorioasă posibil pentru a putea declanşa ulterior o etapă de negocieri în condiţii bune", a subliniat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a exprimat speranţa că un succes al contraofensivei ucrainene ar forţa Administraţia Rusiei să accepte o soluţie negociată pentru oprirea invaziei militare, fără a avea efectul îndepărtării Moscovei de diplomaţie.

"Succesul în contraofensivă ar avea două efecte: ar consolida poziţia Ucrainei la orice negocieri care ar începe şi l-ar putea împinge pe (preşedintele Vladimir) Putin să se concentreze în sfârşit pe oprirea războiului pe care l-a început. Din acest punct de vedere, ar putea aduce pacea mai aproape, nu să o împingă mai departe", a declarat Antony Blinken.

Război în Ucraina, 12 iunie | Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele pe linia frontului

Război în Ucraina, 11 iunie | Forţele militare ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe cel puţin patru direcţii

Război în Ucraina, 10 iunie | Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă

Război în Ucraina, 9 iunie I Vladimir Putin spune că ofensiva ucraineană a început, dar a eşuat până acum

Război în Ucraina, 8 iunie I Război în Ucraina, ziua 470. A început contraofensiva ucraineană | Moment crucial în războiul din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
O tânără de 17 ani a murit nevinovată în Timişoara
x close