Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Veste proastă pentru Ucraina: Joe Biden a spus nu
- Kremlinul susține dialogul cu Olaf Scholz și Emmanuel Macron, care nu au făcut propuneri în acest sens
- Rușii au folosit artileria asupra populației civile din Herson și au rănit zeci de oameni (Minister ucrainean)
- Vladimir Putin, aplaudat când înjură NATO
- Bombardamente rusești în Herson. Cel puțin doi morți
- Putin: Livrarea de F-16 către Kiev reprezintă un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat
- Zelenski: Negocierile de pace vor fi posibile doar după ce Rusia îşi retrage trupele din Ucraina
- Vladimir Putin anunţă că a trimis deja arme nucleare în Belarus
- Zelenski a apreciat că ofensiva ucraineană are rezultate "în general pozitive"
- Mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov, Adam Delimhanov, dat mort, a reapărut în Belgorod. Cecenii au început să protejeze regiunea
- Armata rusă admite că a cedat teritorii în sudul Ucrainei
- Rușii au atacat masiv Kievul cu rachete, în timp ce liderii africani vizitau Ucraina
21:06 Demersurile menite să deschidă ușa NATO pentru Ucraina au primit o lovitură exact din direcția celui mai important aliat militar al Kievului.
Președintele american Joe Biden a fost întrebat dacă ar diminua obstacolele în calea aderării Ucrainei la NATO și a răspuns cu un "nu" categoric.
"Nu. Pentru că trebuie să îndeplinească aceleași standarde. Așa că nu voi ușura (aceste bariere)", a declarat Biden, sâmbătă, înainte de plecarea sa la Philadelphia pentru primul eveniment oficial din campania sa vizând realegerea în funcția prezidențială.
"Cred că (ucrainenii) au făcut tot ceea ce ține de demonstrarea capacității de coordonare militară, dar există o problemă: este sistemul lor sigur? Este necorupt? Respectă standardele pe care le respectă toată lumea, toate celelalte națiuni din NATO? Eu cred că o vor face. Cred că pot să o facă. Dar nu se întâmplă automat", a spus el.
CNN a relatat anterior că Biden și echipa sa discută cu partenerii din NATO cu privire la modul și momentul în care Ucraina ar putea adera la Alianță.
Este o dezbatere care ar putea dezvălui tensiuni în cadrul NATO, înainte de summitul-cheie care va avea loc luna viitoare în Lituania, la Vilnius.
19:21 Kremlinul susține dialogul cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron, dar nu a primit încă nicio propunere în vederea unei discuții, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
"Atât Scholz, cât și Macron au menționat importanța continuării dialogului cu Rusia, iar noi susținem acest punct de vedere, dar până acum nu au fost primite propuneri specifice. Președintele a declarat că rămâne deschis comunicării", a declarat Peskov.
Săptămâna trecută, Scholz a declarat că intenționează să vorbească cu Putin "în viitorul apropiat".
"Am vorbit cu președintele rus din când în când, și nu doar înainte de război, ci de când a început războiul iar uneori, pe larg. Și cum nu am mai vorbit de ceva vreme, intenționez să vorbesc din nou cu el, la un moment dat, în viitorul apropiat", a declarat el.
Cancelarul germant a adăugat că "singura condiție" pentru negocierile de pace este ca Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.
Update 18:21 Zeci de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor lansate de ruși asupra orașului Herson, transmite presa internațională.
Bombardamentele rusești au rănit 23 de persoane, inclusiv trei copii, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.
Este vorba despre un băiat de 15 ani și de două fete de 11 și de 16 ani, potrivit sursei citate.
"Artileria a fost folosită împotriva populației civile. Exploziile au răsunat simultan în mai multe cartiere ale orașului", a precizat, pe Telegram, instituția ucraineană.
Conform părții ucrainene, toate victimele au avut nevoie de asistență medicală.
Update 17:21 Președintele rus Vladimir Putin a înjurat Alianța Nord-Atlantică, NATO, într-o retorică deliberată și, aparent, pregătită dinainte.
Momentul a fost surprins la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde liderul de la Kremlin a vorbit timp de patru ore.
Putin a menționat armele nucleare ale Occidentului și ale Rusiei și n-a ratat ocazia să sublinieze că țara sa are mai multe astfel de dispozitive de distrugere în masă.
"Noi avem mai multe arme nucleare decât țările NATO. Ei știu asta și încearcă tot timpul să ne facă să purtăm negocieri privind reducerea arsenalului nuclear. Să îi ....! Ați înțeles? După cum se spune la noi în popor", a spus Putin, cu un râs reținut.
El a fost aplaudat de cei prezenți la eveniment.
Potrivit liderului de la Kremlin, numărul mare de arme nucleare garantează securitate Rusiei.
El a reiterat, totodată, teza că alianța nord-atlantică, NATO, este atrasă într-o confruntare cu Rusia, din cauză că furnizează armament Ucrainei.
Update 15:00 Două persoane au fost ucise când mașina lor a fost lovită de o rachetă rusească antitanc ghidată în regiunea nord-estică Harkov, potrivit oficialilor ucraineni.
Cele două persoane erau un bărbat de 42 de ani și o femeie de 53 de ani, potrivit lui Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov.
Alte câteva zone din Harkov au fost supuse unor atacuri cu mortiere și artilerie în ultima zi, potrivit lui Syniehubov, care au avariat case particulare și o clădire de apartamente cu două etaje.
În capitala Kiev, armata ucraineană a declarat că a interceptat 12 rachete rusești în ultimele 24 de ore.
În timp ce contraofensiva Ucrainei este în curs de desfășurare, Rusia a continuat să bombardeze ținte în întreaga țară. Vineri, două persoane au murit și 25 au fost rănite în urma unor tiruri de artilerie asupra orașului Herson din sudul țării.
Update 14:30 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că există un "pericol serios" ca NATO să fie atrasă și mai mult în războiul din Ucraina dacă membrii alianței continuă să furnizeze armament militar Kievului.
"NATO, bineînțeles, este atrasă în războiul din Ucraina, despre ce vorbim aici", a declarat Putin vineri, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.
"Livrările de armament militar greu către Ucraina sunt în curs de desfășurare, acum se analizează posibilitatea de a da Ucrainei avioanele."
Comentariul a părut a fi o referire la avioanele de luptă F-16 cu care unii membri ai alianței NATO fac planuri de a furniza Ucrainei.
NATO, sau Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, a fost formată în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a apăra națiunile occidentale de Uniunea Sovietică, iar alianța conține o clauză de apărare reciprocă în care un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.
Deși Ucraina nu este membră a NATO, unii membri NATO au furnizat Kievului tancuri, vehicule blindate și alte tipuri de armament - ceea ce a provocat amenințări de represalii din partea Rusiei.
În timpul discursului său la forum, Putin a sugerat, de asemenea, că numărul mare de arme nucleare ale Rusiei ar "garanta" securitatea acesteia - menționând că Rusia are mai multe astfel de arme decât țările NATO.
Update 13:00 Bombardamentele rusești nu au încetat, fiind raportate atacuri în apropierea liniei de front și dincolo de aceasta.
Cel puțin două persoane au murit și 25 au fost rănite în urma unor tiruri de artilerie asupra orașului Herson din sudul țării vineri, au declarat oficialii ucraineni.
Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat pe Telegram că Rusia a efectuat 75 de atacuri asupra regiunii în ultimele 24 de ore, lovind zone rezidențiale din regiune, avariind clădiri educaționale, administrative și comerciale.
Herson este aproape de teritoriul controlat de Rusia. A fost capturată în primele etape ale războiului de anul trecut, înainte de a fi eliberată în noiembrie.
În altă parte, o femeie a fost rănită districtul Nikopol, Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk. Regiunea se află peste râu de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși.
Regiunea Zaporojie a fost, de asemenea, lovită de bombardamente rusești, care au distrus clădiri civile, potrivit lui Iurii Malashko, șeful administrației militare din regiunea Zaporojie.
În nord-estul Harkovului, un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost rănit în orașul Dvorichna în urma bombardamentelor rusești, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov.
Update 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice negocieri de pace cu Rusia după ce s-a întâlnit la Kiev cu o delegație africană la nivel înalt care spera să-l aducă la masa negocierilor.
Liderii africani s-au deplasat vineri la Kiev pentru a exprima preocupările unui continent care a suferit de pe urma consecințelor invaziei Rusiei, președintele sud-african Cyril Ramaphosa afirmând că "ar trebui să existe pace prin negocieri".
Dar Zelensky a declarat într-o conferință de presă după întâlnirea lor: "Astăzi, am spus în mod clar și repetat la întâlnirea noastră că a permite orice negocieri cu Rusia acum că ocupantul se află pe teritoriul nostru înseamnă să înghețăm războiul, să înghețăm durerea și suferința."
"Este evident că Rusia încearcă acum să se întoarcă la vechile sale tactici primitive de înșelăciune. Dar păcălirea lumii în Rusia nu va mai funcționa. Este cu siguranță imposibil să înșele Ucraina. Subliniez încă o dată: Avem nevoie de o pace reală și, prin urmare, de o retragere reală a trupelor rusești de pe întregul nostru teritoriu independent", a spus el.
La sosirea lor la Kiev, liderii africani au fost întâmpinați cu explozii și au fost nevoiți să se adăpostească în buncăre, deoarece loviturile aeriene rusești au lovit capitala.
Oficialii ucraineni au declarat că atacul a fost respins de apărarea aeriană.
Delegația africană este așteptată să poarte discuții cu președintele Vladimir Putin sâmbătă.
Update 10:00 Președintele SUA, Joe Biden, este de acord cu eliminarea unuia dintre obstacole pentru ca Ucraina să adere la NATO, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu situația.
Potrivit sursei, Biden ar fi dispus să renunțe la Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP) pentru Ucraina, care a fost descris într-un acord din 2008 ca fiind "următorul pas pentru Ucraina ... în drumul lor direct spre aderare".
MAP, caracterizat ca fiind "programul de consiliere, asistență și sprijin practic adaptat la nevoile individuale ale țărilor care doresc să adere la Alianță", este un proces pe care alte națiuni au trebuit să îl întreprindă pentru a adera la NATO.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou orice negociere cu Rusia, declaraţie făcută vineri după o întâlnire cu lideri africani veniţi să încerce o mediere între Kiev şi Moscova, relatează AFP.
"Astăzi am spus clar în timpul întâlnirii noastre (cu delegaţia africană) ca a permite orice negociere cu Rusia acum, când ocupantul se află pe pământul nostru, înseamnă să îngheţe războiul, să îngheţe durerea şi suferinţa", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu lideri africani, exprimându-şi dorinţa pentru organizarea unui summit Ucraina-Africa în vederea dezvoltării relaţiilor cu continentul african.
Înainte de a lansa invadarea Ucrainei în februarie 2022, "Rusia a încercat multă vreme să înşele toată pe lumea cu (acordurile de pace) de la Minsk", încheiate pentru a încerca să soluţioneze conflictul cu separatiştii susţinuţi de Moscova în estul Ucrainei şi de care Rusia s-a servit pentru a pregăti o noua ofensivă împotriva vecinului său, a acuzat Zelenski.
"Este clar că Rusia încearcă din nou să-şi folosească vechea tactică de înşelăciune. Dar Rusia nu va mai reuşi să înşele lumea", a adăugat el. "Nu îi vom oferi o a doua şansă", a spus preşedintele ucrainean.
La rândul său, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a lansat, vineri, la Kiev, un apel la "dezescaladare" Ucrainei şi Rusiei.
Putin: Livrarea de F-16 către Kiev reprezintă un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat
Dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, iar aeronavele vor fi distruse, a avertizat vineri liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a sugerat că Moscova ar putea lovi bazele unde se află aceste aeronave, chiar dacă acestea sunt situate în afara Ucrainei, potrivit News.ro care citează TASS.
Aeronavele F-16 vor avea soarta tancurilor occidentale, a spus vineri Vladimir Putin. „Tancurile sunt în flăcări, inclusiv Leopardurile. Iar F-16 vor arde în acelaşi mod. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a declarat liderul de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg.
Rusia va lua în considerare opţiunile de distrugere a acestor avioane, chiar dacă acestea vor avea baza în afara Ucrainei. â
„Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active care sunt folosite în ostilităţi împotriva noastră”, a spus Putin. „Acesta este un pericol serios de a târî în continuare NATO într-un conflict armat”, a avertizat el.
Aceste comentarii despre avioanele F-16 vin în condiţiile în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pentru a pilota astfel de avioane.
Pe de altă parte, într-un interviu pentru RT, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus, la rândul său, că Rusia este pregătită „să dea un răspuns militar şi tehnic”, dacă pe cerul Ucrainei apar avioane de luptă F-16. El susţine că Moscova este îngrijorată de posibilitatea că eventualele avioane F-16 transferate Ucrainei ar putea transporta arme nucleare.
Lavrov spune că a făcut demersuri şi a sesizat în acest sens cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care sunt şi puteri nucleare şi ai căror experţi au discuţii periodice.
Război în Ucraina, 15 iunie | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă'
Război în Ucraina, 14 iunie | - Presa rusă de stat susține că generalul Kirilo Budanov, șeful Informațiilor militare ucrainene, a fost grav rănit într-un atac cu rachetă
Război în Ucraina, 14 iunie | Duma de Stat votează legea care permite înrolarea și trimiterea pe front a infractorilor din Rusia
Război în Ucraina, 13 iunie | Vladimir Putin: "Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel catastrofal"
Război în Ucraina, 12 iunie | Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele pe linia frontului