Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 480 | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 480 | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 480. Președintele rus vorbește de dialog și pace, după reuniunea de la Sankt Petersburg în care a înjurat public Alianța Nord-Atlantică și în care s-a lăudat că Rusia are mai multe arme nucleare decât statele NATO.

Război în Ucraina, ziua 480 | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2023   •   22:13

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina a recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie
  • Ucrainenii susțin că au distrus un depozit de muniție dintr-o zonă ocupată de ruși
  • Nou val de atacuri rusești asupra Ucrainei. Ținta a fost, din nou, populația civilă, anunță Kievul
  • Veste proastă pentru Ucraina: Joe Biden a spus nu
  • Kremlinul susține dialogul cu Olaf Scholz și Emmanuel Macron, care nu au făcut propuneri în acest sens
  • Rușii au folosit artileria asupra populației civile din Herson și au rănit zeci de oameni (Minister ucrainean)
  • Vladimir Putin, aplaudat când înjură NATO
  • Bombardamente rusești în Herson. Cel puțin doi morți
  • Putin: Livrarea de F-16 către Kiev reprezintă un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat
  • Zelenski: Negocierile de pace vor fi posibile doar după ce Rusia îşi retrage trupele din Ucraina
  • Vladimir Putin anunță că a trimis deja arme nucleare în Belarus
  • Zelenski a apreciat că ofensiva ucraineană are rezultate "în general pozitive"

Update 22:00 Bombardamentele ucrainene asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei au rănit două persoane și au avariat clădiri, inclusiv o fabrică de zahăr, a declarat duminică guvernatorul regional Roman Starovoyt.

Bombardamentele au vizat trei așezări din districtul de graniță Glushkovsky, a declarat guvernatorul, estimând că Ucraina a lansat peste două duzini de lovituri asupra diferitelor zone.

Doi locuitori din satul Glushkovo au fost răniți, a precizat Starovoyt. În afară de fabrica de zahăr, loviturile au avariat mai multe case, magazine și linii electrice. Părți din comunitățile vizate au rămas fără energie electrică, iar echipele de reparații lucrează pentru a o restabili, a adăugat guvernatorul.

Armata rusă a ripostat la unitățile militare ucrainene care au lansat asaltul, potrivit lui Starovoyt.

Atacuri pe teritoriul rusesc: Invazia Moscovei în Ucraina este din ce în ce mai mult pe placul poporului rus, cu mai multe atacuri care au trecut granița în ultimele săptămâni.

Potrivit oficialilor ruși, asalturile asupra unor locuri precum Kursk și regiunea vecină Belgorod au inclus, conform oficialilor ruși, lovituri ale armatei ucrainene. Dar atacurile au fost lansate și de luptători ruși aliniați cu Kievul, care lovesc peste graniță în speranța de a semăna confuzie și furie la Moscova.

Adesea, Ucraina refuză să revendice responsabilitatea pentru atacurile care ajung dincolo de graniță în Rusia.

Update 20:20 Guvernul rus a contrazis duminică un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei ocupate, respingând afirmația acestuia potrivit căreia forțele Kievului au recucerit un sat din apropierea frontului Zaporijie.

"Un atac asupra Piatykhatky a fost respins. Peste o duzină de tancuri, vehicule blindate și efective (ale Forțelor Armate ale Ucrainei) au fost distruse", a scris un centru de presă al batalionului într-o postare pe pagina Telegram a Ministerului rus al Apărării.  

Anterior, duminică, un lider local instalat de Rusia a declarat că forțele ucrainene au revendicat Piatykhatky, care se află la sud de orașul Zaporijie.

Oficialul, Vladimir Rogov, a făcut acest raport într-o postare pe Telegram, în care a lăsat să se înțeleagă că Ucraina a suferit pierderi pentru a prelua controlul asupra satului.

Un blogger militar rus pro-Kremlin a relatat, de asemenea, despre situația din acel loc, afirmând că unitățile de artilerie rusești trag asupra infanteriei ucrainene înrădăcinate în sat.

Update 18:00 Forțele ruse au respins opt atacuri ale armatei ucrainene în diferite așezări din estul și nord-estul orașului Donețk, a afirmat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic de duminică, potrivit CNN.

Trupele ucrainene sunt blocate în lupte grele de-a lungul liniilor de front din sud și est, a declarat sâmbătă armata sa.

Etapele inițiale ale contraofensivei Kievului au fost marcate de atacuri de sondare - care par să testeze liniile de apărare rusești - și de câștiguri modeste, dar fără progrese majore aparente.

Update 17:00 Un oficial instalat de Rusia a recunoscut că Ucraina a recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie, a doua sa victorie pe acest front de când și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni, transmite Reuters.

Oficialul, Vladimir Rogov, a declarat că forțele ucrainene au cucerit așezarea Piatykhatky, dar se află sub tirul artileriei rusești.

”Ofensivele în valuri ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme”, a scris Rogov pe Telegram. Lupte grele continuă în zonă, a adăugat el.

Reuters nu a putut confirma în mod independent situația de pe câmpul de luptă.

Rusia afirmă că provoacă pierderi grele forțelor Kievului, iar președintele Vladimir Putin a declarat că Ucraina nu are „nicio șansă” de succes în contraofensivă.

La rândul său, Ucraina a anunțat că a recâștigat controlul asupra a aproximativ 100 de km pătrați de teritoriu în puțin peste o săptămână, recapturând un șir de sate din regiunea Donețk, în est.

Update 13:00 Autoritățile din regiunea ucraineană Odesa au închis plajele deoarece calitatea slabă a apei - cauzată în parte de prăbușirea barajului Nova Kakhovka - reprezintă o "amenințare reală" pentru locuitorii din zonă.

"Plajele din Odesa au fost declarate improprii pentru înot din cauza unei agravări semnificative a stării apei în zonele de apă deschisă (mare, estuar) și a unei amenințări reale la adresa sănătății locuitorilor orașului", a anunțat duminică municipalitatea din Odesa într-o postare pe Telegram.

Întinderea de plaje de nisip și stațiunile de vacanță din Odesa s-au dovedit a fi populare printre vizitatorii ucraineni și străini, care au venit în număr mare în regiune înainte de izbucnirea războiului. Plajele au fost în mare parte abandonate de înotători în ultimele luni, deoarece minele din războiul cu Rusia continuă să ajungă pe țărm.

Acum, prăbușirea devastatoare a unui baraj în altă parte din sudul Ucrainei a trimis mult mai multe resturi de război de-a lungul râului Dnipro, transformând litoralul Mării Negre din Odesa într-o "groapă de gunoi și un cimitir de animale", potrivit autorităților ucrainene.

Oficialii din Odesa au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea calității apei într-o postare pe Telegram sâmbătă, spunând că testele de laborator au "identificat agenți infecțioși în ultima săptămână".

Urme de salmonella, ouă de viermi și larve de viermi au fost găsite în apa care, de asemenea, a depășit "semnificativ" nivelurile permise pentru E. Coli lactopozitivă.

Update 12:00 Două persoane au fost ucise când o rachetă antitanc rusă le-a lovit mașina în timp ce încercau să livreze ajutoare în regiunea Harkov sâmbătă dimineața, au anunțat duminică oficialii ucraineni.

Victimele au fost descrise ca fiind un bărbat de 41 de ani și o femeie de 53 de ani.

Cei doi "livrau alimente și medicamente rezidenților locali" din districtul Bohodukhiv, potrivit lui Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea nord-estică.

Este posibil ca mai multe persoane să fi fost ucise sau rănite în urma atacului, potrivit Parchetului din Harkov.

Separat, în zona Kupyansk din regiunea Harkov, case, un parc și o rețea de gaz au fost, de asemenea, avariate de atacurile rusești, a declarat Syniehubov.

Update 10:30 Autoritățile ucrainene afirmă că au distrus un depozit de muniție aflat în Hersonul ocupat de ruși, potrivit Reuters.

Forțele ucrainene au distrus un depozit de muniție important în apropierea orașului portuar Henichesk, ocupat de Rusia, a declarat duminică Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

”Forțele noastre armate au dat o lovitură bună dimineața, una foarte puternică, în satul Rykove, districtul Henichesk, în teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson. Acolo era un depozit de muniție foarte important. Acesta a fost distrus", a declarat Bratchuk prin intermediul unui mesaj video.

Informația nu a fost confirmată de ruși și nu a putut fi verificată din surse independente. Totuși, pe rețelele de socializare au apărut filmări care arată o coloană uriașă de fum și mai multe sunete de explozie.

Rykove se află la aproximativ 20 de kilometri de Henichesk, un oraș portuar de la Marea Azov, în sudul Ucrainei. Zona a fost ocupată de ruși încă de la începerea războiului.

Update 09:10 Nou val de atacuri rusești asupra Ucrainei. Ținta a fost, din nou, populația civilă, anunță Kievul.

23 de persoane au fost rănite după un atac asupra orașului Herson. Printre răniți se află și trei copii.

Între timp, punctul central al luptelor s-a mutat pe drumul spre Mariupol, unde ofensiva ucraineană împinge forțele rusești înapoi, iar tancurile britanice sunt pregătite să intre în luptă, potrivit ministrului Adjunct al Apărării. 

Update 00:01 Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat, sâmbătă, pregătit pentru un "dialog constructiv cu cei care doresc pacea".

Putin și-a exprimat poziția în timpul unei întâlniri cu politicienii din Africa. Aceștia s-au întâlnit, anterior, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar presa internațională a consemnat că oaspeții străini au fost conduși într-un adăpost din cauza bombardamentelor rusești.

"Salutăm abordarea echilibrată a prietenilor noștri africani față de criza ucraineană. Suntem deschiși unui dialog constructiv cu cei care doresc pacea bazată pe principiile justiției și ținând cont de interesele legitime ale părților", a declarat Putin la începutul întâlnirii desfășurate la Sankt Petersburg.

El a adăugat că "întărirea cuprinzătoare a legăturilor cu țările continentului african este o prioritate a politicii externe" a Rusiei.

Liderii din Africa de Sud, Senegal, Egipt, Zambia, Uganda, Republica Congo şi Insulele Comore s-au întâlnit cu Vladimir Putin, cu speranța de a putea media în conflictul cu Ucraina, după o vizită efectuată vineri la Kiev.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, care conduce delegația africană, i-a declarat sâmbăta liderului rus Vladimir Putin că "războiul trebuie să se termine" în Ucraina.

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin, aplaudat la Sankt Petersburg după ce a înjurat țările NATO

Război în Ucraina, 16 iunie | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă' 

Război în Ucraina, 15 iunie | - Presa rusă de stat susține că generalul Kirilo Budanov, șeful Informațiilor militare ucrainene, a fost grav rănit într-un atac cu rachetă 

Război în Ucraina, 14 iunie | Duma de Stat votează legea care permite înrolarea și trimiterea pe front a infractorilor din Rusia

Război în Ucraina, 13 iunie | Vladimir Putin: "Pierderile Ucrainei se apropie de un nivel catastrofal"

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina Rusia
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close