Antena 3 CNN Politică Război în Ucraina, ziua 481 | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, ziua 481 | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, ziua 481. Bombardamentele ucrainene asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei au rănit două persoane și au avariat clădiri, inclusiv o fabrică de zahăr, a declarat duminică guvernatorul regional Roman Starovoyt.

Război în Ucraina, ziua 481 | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2023   •   19:44

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • Danemarca intenționează să ajute armata ucraineană cu peste 3 miliarde de dolari
  • Trupele Kievului au continuat contraofensiva în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și au avut câștiguri teritoriale
  • Invadatorii ruși au demarat o campanie urgentă de vaccinare împotriva holerei a trupelor
  • În timp ce luptele din Zaporojie continuă, atât Ucraina cât și Rusia revendică succese
  • NATO nu va invita în mod oficial Ucraina la summitul său din iulie - Stoltenberg
  • Statele Unite au primit asigurări că guvernul de la Beijing nu oferă Rusiei ajutor letal în conflictul din Ucraina
  • Autoritățile pro-ruse din Donețk acuză Ucraina că a rănit 20 de persoane în bombardamente asupra orașului Volnovaha
  • Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune
  • Rusia aruncă în luptă în Ucraina tancul kamikaze, încărcat cu tone de explozibil
  • Rezultatele anunțate de Ucraina pe front, după două săptămâni de contraofensivă
  • Ucraina a recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie
  • Ucrainenii susțin că au distrus un depozit de muniție dintr-o zonă ocupată de ruși
  • Nou val de atacuri rusești asupra Ucrainei. Ținta a fost, din nou, populația civilă, anunță Kievul
  • Veste proastă pentru Ucraina: Joe Biden a spus nu
  • Kremlinul susține dialogul cu Olaf Scholz și Emmanuel Macron, care nu au făcut propuneri în acest sens
  • Rușii au folosit artileria asupra populației civile din Herson și au rănit zeci de oameni (Minister ucrainean)
  • Vladimir Putin, aplaudat când înjură NATO
  • Bombardamente rusești în Herson. Cel puțin doi morți

Update 21:05 Danemarca intenționează să ajute armata ucraineană cu peste 3 miliarde de dolari

Sprijinul Danemarcei pentru Ucraina va fi majorat la 3,21 miliarde de dolari în perioada 2023-2028, a anunțat luni Ministerul danez al Apărării, transmite Reuters.

Ajutorul va fi livrat prin intermediul unui fond pentru Ucraina pe care Danemarca l-a înființat în martie, ca parte a planului de "a fi printre cei mai importanți susținători ai Ucrainei”.

Sumele vor fi cheltuite pentru nevoi umanitare, de redresare a afacerilor și militare.

"Sunt mândru că Danemarca va continua să fie un contributor semnificativ. Ucraina rămâne profund dependentă de ajutorul militar", a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, într-o declarație.

Update 19:45 Trupele Kievului au continuat contraofensiva în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și au avut câștiguri teritoriale mici, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului.

Cu toate acestea, șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, crede că armata ucraineană face o pauză pentru a reevalua tactica pentru viitoarele operațiuni.

Update 19:30 Invadatorii ruși au demarat o campanie urgentă de vaccinare împotriva holerei a trupelor și colaboraționiștilor din anumite părți ale Ucrainei după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka, afirmă mișcarea ucraineană de partizani Atesh.

Update 17:30 În timp ce luptele din Zaporojie continuă, atât Ucraina cât și Rusia revendică succese.

Armata ucraineană și cea rusă au oferit relatări extrem de diferite cu privire la luptele în curs de desfășurare în regiunea Zaporojie, unde forțele ucrainene se află în a doua săptămână de operațiuni ofensive.

Oleksandr Tarnavskyi, un general de brigadă care comandă forțele ucrainene din zonă, a afirmat că "au fost înregistrate progrese notabile ca urmare a operațiunilor de asalt reușite".

Tarnavskyi a declarat că unitățile ucrainene de rachete și artilerie au efectuat "1.298 de misiuni de tragere în ultima zi" și a precizat că pierderile inamicului "în morți și răniți s-au ridicat la mai mult de două companii". O companie în armata rusă cuprinde în mod normal între 100 și 200 de oameni.

Tarnavskyi a afirmat că au fost distruse trei tancuri rusești, precum și obuziere și un sistem de război electronic, și că "au fost distruse, de asemenea, șase depozite de muniție inamice".

De partea rusă, purtătorul de cuvânt al Grupului Vostok [Est], a declarat că forțele terestre, "susținute de artilerie și aviație, au provocat foc asupra inamicului, care încearcă să desfășoare acțiuni ofensive".

În special, Vostok a afirmat că două atacuri inamice în apropierea satului Novodonetske au fost respinse și că "un tanc, vehicule blindate de luptă și mai mult de jumătate din efectivele care înaintau au fost distruse".

Un alt atac în apropierea satului Rivnopil, un salient deținut de ruși, a fost de asemenea respins, potrivit Vostok.

Mai la vest, în apropiere de satul Novodanylivka, armata rusă a declarat că "inamicul a atacat cu până la un batalion, sprijinit de echipament greu, folosind tactica de a construi ofensiva în valuri".

În aceeași zonă, potrivit Ministerului rus al Apărării, au fost respinse două asalturi ucrainene în apropierea satului Mala Tokmachka și, mai la est, la Makarivka.

"Pierderile totale ale inamicului în această direcție în cursul zilei trecute s-au ridicat la peste 100 de militari ucraineni, trei tancuri, 10 vehicule de luptă de infanterie, 14 vehicule blindate de luptă" și obuziere, a precizat ministerul. De asemenea, au fost lovite depozite de muniții ucrainene, precum și un elicopter Mi-8.

Nu există nicio modalitate de a verifica afirmațiile ale fiecărei părți.

Videoclipurile geolocalizate sugerează că forțele ucrainene au obținut câștiguri limitate în ultima săptămână de-a lungul frontierei Donețk-Zaporojie, dar nu au angajat forțe considerabile în operațiuni ofensive.

Update 16:25 NATO nu va invita în mod oficial Ucraina la summitul său din iulie - Stoltenberg.

NATO nu va lansa o invitație oficială Ucrainei de a se alătura alianței militare în timpul unui summit de profil înalt care va avea loc în iulie în capitala lituaniană, Vilnius, a declarat luni șeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit CNN.

"La summitul de la Vilnius și în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm să lansăm o invitație formală. Ceea ce discutăm este cum să apropiem Ucraina de NATO”, a declarat Stoltenberg jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

Secretarul general a adăugat că, deși sunt în curs de desfășurare consultări cu privire la oferta Ucrainei de a adera la NATO, el "nu este în măsură să devanseze rezultatul acestor consultări”.

"Ceea ce pot spune este că, de fapt, Aliații sunt deja de acord asupra multor lucruri”, a remarcat Stoltenberg, făcând referire la invitațiile de aderare la NATO adresate Finlandei și Suediei ca exemplu.

"De asemenea, suntem de acord cu ceea ce am declarat în 2008, și anume că Ucraina va deveni membră a alianței. De asemenea, suntem de acord că nu este de competența Rusiei, ci a Ucrainei și a aliaților NATO să decidă când este momentul potrivit pentru a invita Ucraina”, a adăugat Stoltenberg.

Update 15:12 Statele Unite și alte națiuni au primit asigurări că guvernul de la Beijing nu a oferit și nu va oferi ajutor letal Rusiei în conflictul din Ucraina.

Declarația a fost făcută de secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei conferințe de presă desfășurate luni la Beijing, unde diplomatul s-a întâlnit cu reprezentanți guvernamentali de rang înalt, dar și cu președintele Xi Jinping.

Potrivit lui Blinken, SUA rămân, totuși, îngrijorate de faptul că firmele chineze ar putea să trimită arme în Rusia.

"Noi și alte țări am primit asigurări din partea Chinei că nu a oferit și nu va oferi asistență letală (tehnică de luptă, n.r.) Rusiei pentru a fi folosită în Ucraina. Apreciem acest lucru. Și nu am văzut nicio dovadă care să contrazică acest lucru", a declarat Blinken.

"Ceea ce ne îngrijorează în permanență, însă, sunt firmele chineze: companii care ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru a-și extinde agresiunea în Ucraina. Și am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în această privință", a adăugat el.

Potrivit șefului diplomației americane, vizita sa la Beijing a avut menirea de a consolida canalele de comunicare la nivel înalt, de a clarifica pozițiile și intențiile SUA în zonele de dezacord și de a explora domeniile în care cele două state ar putea lucra împreună.

"Am făcut toate aceste lucruri", a precizat el, adăugând că a avut "o conversație importantă cu președintele Xi Jinping".

Update 14:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut premierului britanic Rishi Sunak mai multe arme cu rază de acțiune mai lungă, relatează CNN.

Zelenski a precizat că, în timpul unei convorbiri telefonice cu Sunak, a evocat nevoile de apărare ale Ucrainei și continuarea cooperării pentru a extinde capacitățile forțelor sale armate pe câmpul de luptă, în special cu arme cu rază lungă de acțiune.

Marea Britanie a furnizat Kievului rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune mai mare decât alte rachete furnizate de Occident, amintește sursa citată.

Președintele ucrainean a amintit, în context, că Rusia își intensifică producția de rachete fabricate cu componente occidentale și a subliniat necesitatea de a crește presiunea sancțiunilor, în timpul convorbirii cu premierul britanic.

Update 13:00 Autoritățile pro-ruse din regiunea ucraineană parțial ocupată Donețk afirmă că aproximativ 20 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate de trupele Kievului asupra orașului Volnovaha.

Între cei răniți, trei ar fi în stare gravă, conform agenției ruse TASS, citată de CNN.

Volnovaha se află pe o rută terestră crucială între liniile de front și Mariupol, oraș ocupat de Rusia anul trecut.

Update 11:45 Ministerul rus al Apărării transmite că o fortăreață ucraineană a fost distrusă de un tanc controlat de la distanță, încărcat cu o cantitate uriașă de explozibil.

Într-o postare pe Telegram, semnalată de CNN, ministerul a afirmat că "aproximativ 3,5 tone de TNT și 5 bombe FAB-100" au fost instalate în tanc.

Bombele FAB-100 au în mod uzual o încărcătură de 100 de kilograme, menționează CNN.

O înregistrare video distribuită de instituția rusă prezintă un comandant de tanc rus, cu indicativul "Bernaul", care susține că a fost însărcinat cu instalarea explozibililor și executarea atacului.

"La aproximativ 300 de metri de inamic, operatorul tancului a pus vehiculul pe alimentare manuală, îndreptându-l în direcția țintei. A sărit din el (tanchistul, n.r.) și s-a dus în spatele vehiculului. Eu am rămas în urmă pentru a observa, iar după ce tancul s-a apropiat de pozițiile inamicului, l-am detonat prin radio. Explozia a fost foarte mare, a fost mult explozibil ... ca urmare, conform datelor interceptate prin radio, inamicul a suferit pierderi semnificative", a declarat acest militar.

Pe de altă parte, CNN menționează o înregistrare video realizată cu drona, care arată un tanc aparent imobilizat după ce ar fi lovit o mină în apropierea liniilor ucrainene.

Are loc apoi o explozie uriașă care pulverizează blindatul, fără să fie clară cauza deflagrației. Înaintea exploziei, înregistrarea surprinde o străfulgerare venită dinspre pozițiile ucrainene, ceea ce ar putea semnala o încercare de a distruge tancul.

Imaginile din dronă au fost distribuite, duminică, de un proeminent blogger rus de război, Voennyi Osvedomitel, care menționează, la rândul său, că tancul a lovit o mină înainte de explozie.
 
"Trimiterea unui tanc kamikaze fără conducător, plin cu 6 tone de TNT, către pozițiile ucrainene din Mariinka. Din nefericire, nu a reușit să ajungă, fiind aruncat în aer de o mină", a scris bloggerul.

Update 09:45 Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev a comunicat rezultatele înregistrate de forțele ucrainene două săptămâni de operațiuni contraofensive pe fronturile din estul și sudul țării.

Astfel, armata ucraineană a recucerit de la forțele rusești opt așezări în sud, în ultimele două săptămâni, a declarat, luni, Ganna Maliar.

Într-o postare pe Telegram, ministrul a precizat că operațiunile armatei ucrainene pe direcțiile Berdiansk și Melitopol din regiunea Zaporojie au eliberat comunitățile Novodarivka, Levadne, Storojeve, Makarivka, Blagodatne, Lobkove, Neskucine și Piatîhatki,

Forțele ucrainene au avansat șapte kilometri în teritoriul ocupat de ruși în sectorul sudic Tavria, recuperând o zonă care se întinde pe 113 kilometri pătrați, a adăugat Ganna Maliar.

Ministrul a mai comunicat că în estul Ucrainei forțele ruse au lansat peste 5.800 de atacuri și au folosit peste 277.000 de muniții în ultima săptămână, fiind active împotriva ofensivei forțelor Kievului în sectoarele Bahmut, Lîman-Kupiansk, Avdiivka și Mariinka.

Update 08:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că luptele cele mai grele în cadrul contraofensivei aveau loc, duminică, pe frontul de sudul țării.

Trupele ucrainene "avansează poziție cu poziție, pas cu pas", a spus el. 

Președintele ucrainean a lăudat forțele Kievului pentru respingerea atacurilor rusești în est.

Etapele inițiale ale contraofensivei au fost marcate de atacuri de sondare - care par să testeze liniile de apărare rusești - și de câștiguri modeste, fără progrese majore aparente, notează CNN, care analizează principalele mesaje comunicate de părțile în conflict.

Astfel, partea ucraineană susține că trupele rusești "continuă să își concentreze principalele eforturi pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka".

Președintele ucrainean a declarat că niciun sistem american "PATRIOT" nu a fost distrus în Ucraina și că aproape trei duzini de rachete și aproximativ 50 de drone de atac au fost distruse în ultima săptămână de apărarea antiaeriană.

Zelenski a mai menționat că forțele aeriene ucrainene au efectuat peste 100 de lovituri asupra pozițiilor inamice în ultima săptămână.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunțat că "trupele ucrainene acționează cel mai intens în direcția (sudică) Zaporojie cu forțe de până la trei grupuri de batalioane, întărite cu tancuri și vehicule blindate de luptă". Ministerul rus a negat, pe de altă parte, o relatare a unui oficial susținut de Moscova, potrivit căruia Ucraina ar fi recucerit un sat din apropierea de Zaporojie.

Update 00:00 Bombardamentele ucrainene asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei au rănit două persoane și au avariat clădiri, inclusiv o fabrică de zahăr, a declarat duminică guvernatorul regional Roman Starovoyt.

Bombardamentele au vizat trei așezări din districtul de graniță Glushkovsky, a declarat guvernatorul, estimând că Ucraina a lansat peste două duzini de lovituri asupra diferitelor zone.

Doi locuitori din satul Glushkovo au fost răniți, a precizat Starovoyt. În afară de fabrica de zahăr, loviturile au avariat mai multe case, magazine și linii electrice. Părți din comunitățile vizate au rămas fără energie electrică, iar echipele de reparații lucrează pentru a o restabili, a adăugat guvernatorul.

Armata rusă a ripostat la unitățile militare ucrainene care au lansat asaltul, potrivit lui Starovoyt.

Atacuri pe teritoriul rusesc: Invazia Moscovei în Ucraina este din ce în ce mai mult pe placul poporului rus, cu mai multe atacuri care au trecut granița în ultimele săptămâni.

Potrivit oficialilor ruși, asalturile asupra unor locuri precum Kursk și regiunea vecină Belgorod au inclus, conform oficialilor ruși, lovituri ale armatei ucrainene. Dar atacurile au fost lansate și de luptători ruși aliniați cu Kievul, care lovesc peste graniță în speranța de a semăna confuzie și furie la Moscova.

Adesea, Ucraina refuză să revendice responsabilitatea pentru atacurile care ajung dincolo de graniță în Rusia.

Război în Ucraina, 18 iunie | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin, aplaudat la Sankt Petersburg după ce a înjurat țările NATO

Război în Ucraina, 16 iunie | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă' 

Război în Ucraina, 15 iunie | - Presa rusă de stat susține că generalul Kirilo Budanov, șeful Informațiilor militare ucrainene, a fost grav rănit într-un atac cu rachetă 

Război în Ucraina, 14 iunie | Duma de Stat votează legea care permite înrolarea și trimiterea pe front a infractorilor din Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close