Antena 3 CNN Externe Reacţie dură a Greciei: Nimeni nu poate umili poporul elen în timpul crizei. Mă adresez doamnei Lagarde

Reacţie dură a Greciei: Nimeni nu poate umili poporul elen în timpul crizei. Mă adresez doamnei Lagarde

Reacţie dură a Greciei: Nimeni nu poate umili poporul elen în timpul crizei. Mă adresez doamnei Lagarde
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
27 Mai 2012   •   17:33

Şeful partidului socialist elen, Evangelos Venizelos, a declarat că directorul general al FMI, Christine Lagarde, a insultat grecii, cărora le-a cerut să îşi plătească impozitele, relatează AFP.
   
"Nimeni nu poate umili poporul elen în timpul crizei şi mă adresez în special doamnei Lagarde care, prin exprimarea sa, a insultat grecii. Îi cer să revizuiască, să regândească ce a vrut să spună", a afirmat Venizelos la un post elen de televiziune.
   
Partidul socialist PASOK condus de Venizelos a pus în practică programul de austeritate impus de FMI, UE şi BCE, în schimbul sprijinului financiar internaţional.
   
Într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei The Guardian, Lagarde a afirmat că grecii "ar trebui să se ajute unii pe alţii, prin plata taxelor", făcând aluzie la evaziunea fiscală de amploare din Grecia.
   
Sâmbătă seara, în urma reacţiilor provocate de afirmaţiile sale, care au atras peste 7.500 de comentarii pe pagina sa de Facebook, Lagarde a publicat un mesaj de conciliere la adresa Greciei.
   
"Am multă compasiune faţă de greci şi problemele pe care le au. Acesta este motivul pentru care FMI susţine Grecia în efortul de a depăşi criza în curs", a scris şefa FMI, adăugând că o parte importantă a acestui efort este ca toată lumea să suporte echitabil acest efort, în special cei privilegiaţi şi mai ales prin plata impozitelor.
   
Politica de austeritate aplicată în Grecia la presiunea creditorilor internaţionali, între care şi FMI, a fost respinsă masiv de greci la alegerile parlamentare de pe pe 6 mai, prin susţinerea unor partide anti-reforme.
   
Partidul PASOK, care a acceptat măsurile de austeritate pentru evitarea falimentului ţării, a plătit cel mai greu preţ, plasându-se pe locul al treilea, în urma conservatorilor Noua Democraţie şi a partidului de extremă stânga Syriza, care respinge austeritate.
   
Incapacitatea de formare a unui guvern a dus la organizarea unui nou scrutin, pe 17 iunie, iar PASOK se menţine în sondaje pe locul al treilea.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close