Antena 3 Externe Reacţii internaţionale la ofensiva terestră israeliană în Fâşia Gaza

Reacţii internaţionale la ofensiva terestră israeliană în Fâşia Gaza

04 Ian 2009   •   15:08
Reacţii internaţionale la ofensiva terestră israeliană în Fâşia Gaza

După o săptămână de raiduri aeriene împotriva obiectivelor Hamas în Fâşia Gaza, armata israeliană a declanşat aseară ofensiva terestră în teritoriul palestinian. Reacţiile internaţionale la operaţiunea ?Plumb întărit? nu au întârziat să apară.
Liderul Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a îndemnat Hamas şi celelalte facţiuni ale ?rezistenţei? să provoace ?cel mai mare număr de pierderi? armatei israeliene. Cu toate acestea, el nu a menţionat nimic despre un posibil ajutor militar acordat Hamas.
Franţa a condamnat ofensiva terestră israeliană , estimând că eforturile comunităţii internaţionale pentru a obţine o încetare a focului în regiune au fost puternic diminuate.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas a condamnat la rândul lui ofensiva terestră. Liderii mai multor grupări islamiste au ameninţat Israelul cu represalii pentru atacurile din Gaza şi au cerut sprijinul comunităţii internaţionale.
Preşedinţia cehă a UE a criticat atacul israelian din Gaza, pe motiv că Tel Aviv-ul nu are dreptul să declanşeze acţiuni militare care îi afectează pe civili. Reacţii au apărut şi din partea Marii Britanii, dar şi a Spaniei, care au cerut o încetare imediată a atacurilor.
Şi Casa Albă a solicitat Israelului să ia în considerare posibilele consecinţe pentru civili ale operaţiunilor sale militare în Fâşia Gaza. Totuşi, Washingtonul a reafirmat că niciun armistiţiu nu este posibil decât dacă el pune capăt tirurilor cu rachete ale Hamas asupra teritoriului statului evreu. Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, nu a făcut încă nicio declaraţie. Un purtător de cuvînt a declarat că acesta urmăreşte situaţia îndeaproape.
La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a făcut apel la încetarea focului.
Antena3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close