Antena 3 CNN Externe Reacţii la dublul atentat din Liban

Reacţii la dublul atentat din Liban

Reacţii la dublul atentat din Liban
13 Feb 2007   •   22:42

Comunitatea internaţională a condamnat dublul atentat din Liban, soldat cu moartea a trei oameni şi rănirea altor 20. Exploziile, care au vizat două autobuze, s-au produs în ajunul comemorării a 2 ani de la asasinarea fostului premier libanez, Rafik Hariri. Fiul politicianului ucis, Saad Hariri, crede de altfel că atacul a avut ca scop intimidarea celor care urmau să participe la manifestaţiile de comemorare a tatălui său. El a făcut apel la oameni să iasă mâine în stradă la Beirut, la o nouă manifestaţie prin care să ceară dreptate în cazul Hariri.

Cele două explozii s-au produs la intervale scurte de timp şi la câţiva metri distanţă, pe o autostradă la marginea capitalei Beirut. Deflagraţiile, provocate de dispozite explozive amplasate în interiorul autobuzelor, au transformat maşinile în mormane de fiare. Este primul atentat comis asupra unor vehicule de transport în comun de la încetarea războiului civil din Liban, în 1990.

?Înainte aruncau în aer magazine. Acum atacă oameni în autobuze. E un act criminal. Trebuie să se pună capăt la toate astea, oricine ar fi autorii!?, a spus parlamentarul libanez Michel El Murr.

Ministrul libanez al Telecomunicaţiilor, Marwan Hamadeh, este de părere că ? Acestea sunt noi tactici criminale în Liban şi cred că dovedesc necesitatea instituirii unui tribunal internaţional în Liban care să-i judece pe cei care sunt la originea crimelor comise din anul 2004?.

Preşedinţia germană a Uniunii Europene a condamnat cu fermitate dublul atentat. O poziţie similară au adoptat Franţa, Marea Britanie şi Vaticanul, care şi-au arătat îngrijorarea că civilii au devenit ţinte ale rebelilor. Şi mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah a reacţionat faţă de actele de violenţă îndreptate împotriva oamenilor nevinovaţi.

Antena 3

×
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close