Rebelii au preluat controlul asupra unui oraş strategic din estul Siriei

de M.Z.    |    22 Noi 2012   •   11:59
Rebelii au preluat controlul asupra unui oraş strategic din estul Siriei Foto: Agerpres/AP

Rebelii sirieni au preluat joi controlul asupra oraşului Mayadin, din provincia Deir Ezzor (est), fapt pentru care controlează o amplă zonă de-a lungul frontierei cu Irak, informează Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), potrivit AFP.

"Zona, care se întinde de la frontiera irakiană la liziera Deir Ezzor, este cel mai important sector care scapă în întregime controlului armatei", a declarat preşedintele OSDO, Rami Abdul-Rahman.

După un asediu de trei săptămâni şi un asalt în cursul căruia cel puţin şase soldaţi au fost ucişi, insurgenţii au preluat joi controlul asupra unei tabere militare din apropiere de Mayadin.

"Potrivit primelor informaţii, soldaţii s-au retras la o bază a armatei la peste 80 de kilometri de Mayadin", a adăugat organizaţia neguvernamentală, care se sprijină pe o amplă reţea de militanţi şi medici de pe teritoriul Siriei. Apoi, oraşul a căzut în mâinile insurgenţilor.

Rebelii controlează şi o mare parte a nordului Siriei, în provinciile Alep şi Idleb, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Regiunea Deir Ezzor deţine cele mai mari zăcăminte de hidrocarburi ale Siriei, iar rebelii preluaseră deja controlul asupra unui câmp petrolier la începutul lunii noiembrie.

Activiştii sirieni au mai semnalat că avioane de luptă au distrus o clădire de lângă un spital din oraşul Alep, ucigând cel puţin 13 persoane.

De la mijlocul lunii martie 2011, Siria este zguduită de o revoltă populară devenită conflict armat împotriva actelor de represiune ale regimului. Violenţele s-au soldat cu peste 40.000 de morţi în 20 de luni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.
x close