Antena 3 CNN Externe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împlineşte 87 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împlineşte 87 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împlineşte 87 de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
21 Apr 2013   •   10:47
Regina s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra. Tatăl ei, ducele Albert de York, a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, în decembrie 1936. Mama sa a fost Lady Elisabeta Bowes-Lion, contesă de Strathmore şi Kingborne. După ce tatăl său a urcat pe tron, Prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului şi cunoscută ca 'Her Royal Highness The Princess Elizabeth' (Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta), conform Agerpres.
 
Atât prinţesa Elisabeta cât şi sora sa mai mică, prinţesa Margareta, au studiat acasă, sub supravegherea mamei şi a guvernantei. Odată ce a devenit succesoare la tron, prinţesa Elisabeta a început să ia cursuri de istorie, drept şi religie, pregătindu-se, astfel, pentru viitorul său rol. De asemenea, a studiat franceza, arta şi muzica, a luat lecţii de echitaţie şi de înot. Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, prinţesa Elisabeta, în vârstă de 13 ani, împreună cu sora sa, Prinţesa Margareta, au fost evacuate la Castelul Windsor din Berkshire. La 18 ani, Prinţesa Elisabeta a fost numită consilier de stat, exercitând, pentru prima dată, îndatoriri de şef de stat, în timpul absenţei Regelui. 
 
La 20 noiembrie 1947, prinţesa Eisabeta s-a căsătorit cu prinţul Phillip Mountbatten, devenit în urma căsătoriei Duce de Edinburgh. Prinţul Phillip, fiul Prinţului Andrew al Greciei şi stră-strănepot al Reginei Victoria, şi-a efectuat serviciul militar în Marina Britanică. Cei doi au patru copii (Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, născut la 14 noiembrie 1948, Prinţesa Anne, născută în 1950, Prinţul Andrew, născut în 1960 şi Prinţul Edward, născut în 1964), opt nepoţi şi o strănepoată. 
 
Prinţesa Elisabeta a efectuat vizite formale împreună cu Ducele de Edinburgh în Franţa şi Grecia, iar în vara anului 1951, cei doi au efectuat un turneu oficial în Canada şi Statele Unite. De asemenea, prinţesa Elisabeta a vizitat Malta de patru ori. În 1952, starea gravă de sănătate a tatălui său l-a împiedicat pe acesta să onoreze vizita în Australia şi Noua Zeelandă. Prinţesa Elisabeta împreună cu soţul său au onorat această vizită în locul Regelui. 
 
Regele George VI s-a stins din viaţă la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Marii Britanii, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953, iar ceremonia a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. A fost transmisă la radio în întreaga lume şi, pentru prima oară, la cererea Reginei, la un astfel de eveniment a fost prezentă şi televiziunea. Noua regină şi Ducele de Edinburgh s-au mutat la Palatul Buckingham şi poartă numele onorific al Casei de Windsor. 
 
Elisabeta a II-a este regină a şaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Nevis. Politica guvernului britanic se exercită 'În numele reginei' ea având prerogativele de a declara război şi a încheia pace. Rolul ei în stat se exprimă succint în formula 'Regina guvernează, dar nu domneşte'. Majoritatea britanicilor consideră coroana un simbol al stabilităţii statului. Suverana Marii Britanii este o persoană populară şi venerată. Este patroana a peste 600 de organizaţii de caritate şi alte organizaţii şi una dintre cele mai bogate femei din lume. 
 
În 1977, a avut loc Jubileul de Argint de la ascensiunea sa pe tron. În 1991, în urma victoriei în Războiul din Golf, ea a devenit primul monarh britanic care s-a adresat Congresului Statelor Unite. În februarie 2002, încetează din viaţă sora sa, Prinţesa Margareta, iar la doar câteva săptămâni mai târziu, în luna martie, mama lor, Regina Mamă, la vârsta de 101 ani. În acelaşi an, respectiv în 2002, Regina a sărbătorit Jubileul de Aur, marcând astfel 50 de ani de domnie. Regina şi Ducele de Edinburgh au celebrat cea de-a 60-a aniversare de la nuntă în 2007; căsnicia lor este cea mai lungă căsnicie a unui monarh britanic. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a sărbătorit, la 6 februarie 2012, Jubileul de Diamant, corespunzător împlinirii a 60 de ani de când se află pe tronul Regatului Unit. 
 

×
Subiecte în articol: Regina Elisabeta a II-a zi de nastere
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close