Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Igor Dodon: "Există un plan foarte clar – unirea cu România în 2018. Nu trebuie să permitem acest lucru!"

Igor Dodon: "Există un plan foarte clar – unirea cu România în 2018. Nu trebuie să permitem acest lucru!"

Igor Dodon: "Există un plan foarte clar – unirea cu România în 2018. Nu trebuie să permitem acest lucru!"
Sursa foto: Foto: Igor Dodon/Facebook
11 Noi 2016   •   16:13

Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel, a declarat vineri candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, care a mai spus că a văzut că la "nivel de instituții de stat" din România "au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018".

Într-o conferință de presă susținută vineri la Chișinău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a spus că o victorie a Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar fi "un pericol real", pentru că ea "pledează deschis pentru unirea" cu România.

Fostul președinte al României Traian "Băsescu a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluție este unirea cu România. Maia Sandu, care este cetățeancă a altui stat (România — n.r.), pledează deschis pentru unirea cu statul vecin", a afirmat Dodon la sediul PSRM din Chișinău.

"Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru", a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică.

La solicitarea AGERPRES de a detalia afirmația privind existența unui presupus plan privind unirea, Igor Dodon a răspuns: "Am auzit mai multe declarații ale mișcărilor unioniste din Republica Moldova și ale unor personaje politice din România".

"Chiar am văzut că și la nivel de instituții de stat au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018. Am auzit și declarații ale unor persoane oficiale. Atunci când am lansat un apel către conducerea României să ne explice, foarte clar, care este poziția statului vecin față de toate aceste lucruri, nu am primit încă un răspuns. Sper să îl primesc după alegeri și voi insista pe un astfel de răspuns", a declarat candidatul socialist, cotat favorit în sondajele de opinie.

"Menționez încă o dată: noi suntem vecini, noi trebuie să ne stimăm reciproc, ca doi vecini buni, ca două state independente, suverane și integre. Și dacă la nivel oficial România își permite să finanțeze aici mișcări unioniste, păi atunci care va fi problema dacă în România vor apărea alte mișcări care vor spune de alte lucruri?", a mai spus Dodon, fără a detalia.

El a declarat că Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel.

"Să fie foarte clar: așa cum procedați voi cu cei care doresc distrugerea României, exact așa vom proceda și noi în Republica Moldova cu cei care vor distrugerea Republicii Moldova. Punct. Nimic mai mult", a spus Dodon, precizând că acest lucru este indicat în Constituția ambelor state.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: igor dodon candidat România unire
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close