Antena 3 CNN Externe Reuniune NATO în capitala Norvegiei

Reuniune NATO în capitala Norvegiei

Reuniune NATO în capitala Norvegiei
26 Apr 2007   •   08:32

Reuniunea informală a miniştrilor de Externe din cele 26 de state membre NATO şi din Rusia, debutează joi, la Oslo. Pe agenda discuţiilor se află planul american de amplasare a unui scut antirachetă în Europa, dar şi misiunile de menţinere a păcii din Kosovo şi Afganistan. Reuniunea va prilejui o evaluare a stadiului implementării deciziilor adoptate de şefii de stat şi de guvern din statele membre NATO la summit-ul de la Riga, din noiembrie 2006.

Potrivit unor surse diplomatice, Statele Unite vor încerca din nou, la Oslo, să convingă Rusia că amplasarea scutului nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale. Diplomaţii consideră însă că nu se va ajunge nici acum la un rezultat concret. Secretarul american de Stat Condoleezza Rice se va întâlni în cursul acestei zile cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Demnitarul a anunţat deja că ţara sa nu este interesată în a se alătura unui proiect despre care are impresia că a fost deja decis de Washington.

În acelaşi timp, părerile sunt împărţite şi în rândul aliaţilor NATO. Cei mai mulţi şi-au manifestat sprijinul pentru scutul antirachetă. Norvegia, ţară-gazdă a reuniunii, este însă ostilă proiectului american, potrivit unui anunţ făcut de şeful diplomaţiei de la Oslo.

Discuţiile se vor concentra şi asupra asigurării capacităţii militare şi civile pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor NATO din Afganistan şi Kosovo. Discuţiile despre Afganistan vor fi urmărite cu atenţie în special pentru a vedea dacă partea americană va face presiuni asupra aliaţilor de a trimite mai multe trupe în teatrul de război.

La întâlnire va participa şi ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, care urmează să aibă discuţii cu aliaţii şi despre trupele româneşti. În ceea ce priveşte situaţia din provincia Kosovo, vor avea loc consultări privind viitorul rol al forţei NATO, KFOR în provincie.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturii despre crima din fața Parcului Crângași din București
x close