Antena 3 CNN Externe Revista presei. Scoţia se îndreaptă spre independenţă. Iran a arestat cinci navigatori britanici. Ban Ki-moon cere un stat palestinian, iar Israel se aşteaptă la sancţiuni ONU

Revista presei. Scoţia se îndreaptă spre independenţă. Iran a arestat cinci navigatori britanici. Ban Ki-moon cere un stat palestinian, iar Israel se aşteaptă la sancţiuni ONU

Revista presei. Scoţia se îndreaptă spre independenţă. Iran a arestat cinci navigatori britanici. Ban Ki-moon cere un stat palestinian, iar Israel se aşteaptă la sancţiuni ONU
Sursa foto: revista presei
01 Dec 2009   •   04:36
Iran a arestat cinci navigatori britanici

Iran a arestat cinci navigatori britanici după ce au ocupat vasul care navoga în Golful Persic. Yahtul a fost oprit în timp ce se îndrepta spre Dubai, "când se poate să fi intrat în apele teritoriale iraniene," anunţa ministerul londonez de Externe.
Acţiunile ar putea tensiona şi mai mult relaţiile Teheranului cu Occidentul, crede Ap.
Iranul mai deţine trei tineri americani care ar fi traversat graniţa nord-irakiană în iulie. SUA a cerut eliberarea lor, apreciind că sunt doar turişti care au trecut accidental graniţa. Teheran îi acuză de spionaj.


Rusia: Fost soldat, suspectat de atentatul cu bombă

Autorităţile rus suspectează un fost soldat de organizarea atentatului cu bombă de vineri ce a dus la moartea a 25 de persoane şi rănirea altor 100 după deraierea trenului care face legătura între Moscova şi Sankt Petersburg.
Serviciile secrete l-au indicat ca principal suspect pe Pavel Kosolapov, soldat rus ce s-a transformat în militant islamist. Despre Kosolapov nu există multe informaţii, dar nici fotografii, şi se presupune că s-a convertit la islam în anii 1990, când a devenit asociat a lui Şamil Basaev, teroristul ce a organizat asediul asupra şcolii din Beslan, aminteşte The Independent.

Kosolapov este căutat şi în legătură cu plasarea unei bombe ce a dus la deraierea Expresului Nevski în urmă cu doi ani.



Ban Ki-moon cere un stat palestinian, iar Israel se aşteaptă la sancţiuni ONU


Statalitatea palestiniană este o componentă "vitală" pentru pacea din regiune, apreciază secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a ţinut un discurs cu ocazia Zilei internaţionale a Solidarităţii cu poporul palestinian, eveniment ce, de fapt, va dura două zile.
Pe fondul criticilor pentru activitatea de colonizare israeliană, oficialii israelieni se aşteptau ca diplomaţii palestinieni să declare noile strategi diplomatice în timpul Adunării Generale a ONU. În special se aşteptau ca aceştia să folosească ocazia pentru a cere Consiliului de Securitate să declare statul palestinian de-a lungul graniţelor din 1967.
Ambasadorul israelian Gabriela Shalev se va adresa marţi Adunării pentru a respinge declararea unilaterală a unui stat palestinian, au anunţat oficiali israelieni. Dezbaterile de la evenimentul din acest an, organizat din 1977,se estimează că va genera şase rezoluţii ONU care să critice Israel.
Până recent, Israel a boicotat dezbaterea anuală dar în ultimii doi ani a considerat că este mai bine să se apere, transmite The Jerusalem Post.
Lini, reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a acuzat Israel că nu respectă angajamentele luate de negocieri de pace, prin activităţile de colonizare şi ocuparea teritoriilor palestiene.
Citând o declraţie a preşedintelui Mahmoud Abbas, Mansour arăta că există un standard dublu când vine vorba de respectarea rezoluţiilor ONU de către Israel. El mai arăta că în cei 61 trecuţi de la nakba, "catastrofa" creării statului evreu, palestinienii "continuă să sufere din cauza ocupării coloniale?.
În mesajul său, secretarul general al ONU şi-a exprimat şi el stagnarea negocierilor de pace şi arăta că ?este vitală crearea unui stat palestinian suveran?. El a mai cerut din nou Israelului să oprească activitatea de colonizare.

Scoţia se îndreaptă spre independenţă

Premierul scoţian Alex Salmond a dat publicităţii o Cartă Albă asupra viitorului constituţional al Scoţiei, document care deschide calea unui posibil referendum de independenţă.

?Este timpul ca oamenii să îşi spună cuvântul asupra viitorului Scoţiei?, a declarat Salmond la prezentarea documentului. Salmond, lider al Partidului Naţional Scoţian, SNP, vrea organizarea unui referendum în 2010 privind independenţa acestei provincii de Marea Britanie.

SNP speră că, incluzând şi alte opţiuni decât independenţa, va convinge celelalte partide să se alăture proiectului său. Cartea albă nu dezvăluie care ar putea fi întrebarea la referendum, dar propune patru scenarii: status-quo, extinderea limitată a puterilor actuale ale parlamentului regional, autonomie regională sporită mai ales în materie fiscală, şi independenţă, pe care SNP o prezintă drept cea mai bună opţiune pentru dezvoltarea economică şi influenţa Scoţiei în lume, arată The Independent.

Partidele de opoziţie, care, cu excepţia Verzilor, resping ideea unui referendum, au replicat că prioritară este relansarea economiei Scoţiei, după criza financiară, şi nu organizarea unei consultări populare.


Armata israeliană a efectuat un raid în Fâşia Gaza


Un grup de soldaţi israelieni, susţinuţi de vehicule blindate şi două buldozere blindate au luat cu asalt o zonă de lângă oraşul Jabalia, în nordul Făşiei Gaza.
Martorii susţin că grupul a înaintat 200 de metri în zona Abu Saffeya executând focuri de armă asupra caselor palestiniene. Aceştia mai arătau că buldozerele ar fi netezit terenul, în timp ce tancurile trăgeau spre case: nu au fost raportate victime, ci doar pierderi materiale, scrie Xinhua.
Atacul ar fi fost declanşat pentru a preveni lansarea de rachete spre sudul Israelului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close