?Revoluţia Iuscenko? tensionează Kievul

05 Apr 2007   •   09:31
?Revoluţia Iuscenko? tensionează Kievul
UPDATE: Premierul ucrainean Viktor Ianukovici a solicitat joi cancelarului federal al Austriei, Alfred Gusenbauer, să intervină în reglementarea crizei din Ucraina. Premierul a făcut acest apel în cadrul unei conferinţe de presă, convocată în special pentru ziariştii străini acreditaţi la Kiev. Anterior, şeful diplomaţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk a afirmat că Ucraina refuză orice amestec al unor terţe state în vederea rezolvării situaţiei politice din ţară. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, în etapa actuală nu există la nivelul conducerii decizii referitoare la solicitarea unei medieri externe a crizei politice din Ucraina.

Viktor Iuşcenko ar putea institui un sistem prezidenţial direct în Ucraina. Parlamentul a refuzat să se conformeze decretului emis de preşedinte ce prevede dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate la sfârşitul lui mai, făcând apel la Curtea Constituţională. "Preşedintele ucrainean intenţionează să demită Cabinetul lui Ianukovici şi să preia puterea executivă", a declarat Volodimir Sivkovici, membru al opoziţiei, citând surse din cadrul secretariatului prezidenţial. Premierul ucrainean prorus, Viktor Ianukovici, a cerut joi o mediere internaţională pentru rezolvarea crizei politice din Ucraina.

Tensiunea creşte la Kiev, unde continuă înfruntarea politică dintre preşedintele Iuşcenko şi premierul Ianukovici. Miercuri, aproape 10.000 de oameni au manifestat împotriva deciziei lui Iuşcenko de a dizolva Parlamentul şi de a convoca alegeri anticipate. Susţinătorii preşedintelui au fost mult mai puţini. Ultimul cuvânt îi revine, însă, Curţii Constituţionale, care trebuie să se pronunţe asupra legalităţii decretului emis de Iuşcenko.

Atmosfera de la Kiev a fost, miercuri, cu totul alta decât în timpul ?Revoluţiei Portocalii? din 2005, când străzile erau dominate de partizanii actualului preşedinte Iuşcenko. De această dată, premierul Ianukovici şi aliaţii săi şi-au adus din toată ţara simpatizanţi care cred că deciziile preşedintelui pot duce la război civil.

Prim-ministrul aliat cu Moscova a primit şi sprijinul cazacilor, în uniformele lor tradiţionale. Susţinătorii lui Iuşcenko au ieşit şi ei în stradă, cu un mesaj de conciliere, dar n-au mai putut mobiliza mulţimea, ca altădată. Poliţia s-a străduit să ţină la distanţă cele două grupări.

Demonstraţiile s-au încheiat fără incidente, dar se aşteaptă ca tensiunea să crească pe măsură ce se apropie verdictul Curţii Constituţionale. Instanţa a fost sesizată de parlamentarii aliaţi cu Ianukovici, care consideră că dizolvarea Parlamentului este ilegală. Curtea trebuie să se pronunţe în cel mult o lună. Răspunderea pare să fie prea mare pentru preşedintele Curţii, care şi-a prezentat ieri demisia, dar colegii săi i-au respins-o.

Antena 3

Parteneri
x close