Antena 3 CNN Externe Risc de PANDEMIE. O nouă tulpină a virusului gripei aviare îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă

Risc de PANDEMIE. O nouă tulpină a virusului gripei aviare îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă

Risc de PANDEMIE. O nouă tulpină a virusului gripei aviare îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă
Sursa foto: Foto: themixuab.blogspot.com
05 Feb 2014   •   12:26
O nouă tulpină a virusului gripei aviare îi îngrijorează pe experţii din domeniul sănătăţii, relatează BBC News.

Noua tulpină a virusului a provocat deja moartea unei femei în China. Bătrâna în vârstă de 73 de ani din oraşul Nanchang s-a infectat cu virusul H10N8 după ce a vizitat un târg de păsări, deşi nu se ştie sigur dacă aceasta a fost sursa infecţiei.

O altă persoană s-a infectat în provincia Jiangxi.

Conform oamenilor de ştiinţă, potenţialul acestei boli de a deveni o pandemie "nu ar trebui subestimat". Experţii au studiat noul virus H10N8 şi au constatat că acesta a evoluat din unele caracteristici genetice care i-ar putea permite să se reproducă eficient la oameni.

Cercetătorii sunt îngrijoraţi că, în cele din urmă, acesta s-ar putea răspândi de la om la om, cu toate că deocamdată nu există încă nicio dovadă în acest sens.

"Un al doilea caz de H10N8 a fost identificat în provincia Jiangxi din China, la 26 ianuarie 2014. Acest lucru este foarte îngrijorător deoarece arată că virusul H10N8 a continuat să circule şi ar putea cauza mai multe infecţii pe viitor", a precizat doctorul Mingbin Liu de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din Nanchang.

"Ar trebui să fim întotdeauna îngrijoraţi atunci când virusurile trec bariera dintre specii de la păsări sau animale la oameni, deoarece este foarte improbabil ca noi să avem o imunitate anterioară care să ne protejeze", a declarat şi doctorul Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust.

"Ar trebuie să fim deosebit de îngrijoraţi atunci când aceste virusuri manifestă caracteristici care sugerează că au capacitatea de a se reproduce uşor sau de a deveni virulente sau rezistente la medicamente", a adăugat medicul.


×
Subiecte în articol: gripa aviara
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close