Antena 3 CNN Externe Români arestaţi în Irak. M.A.E. a tăcut

Români arestaţi în Irak. M.A.E. a tăcut

Români arestaţi în Irak. M.A.E. a tăcut
31 Ian 2007   •   08:25
Doi români au fost arestaţi de forţele Coaliţiei în Irak, de acum 3 luni, însă informaţia a fost aflată şi confirmată de autorităţi abia astăzi. Nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu ştia despre acest caz. Cei doi, care munceau într-o fabrică din interiorul unei baze militare, au fost reţinuţi pentru că au fotografiat şi au filmat în zona respectivă, fără aprobare. Regulamentele armatei americane sunt extrem de stricte şi românii ar putea fi acuzaţi de o infracţiune deosebit de gravă - şi anume spionaj. Tâmplarul Adrian Gângeanu şi electricianul Nelu Ilie au fost arestaţi pe 31 octombrie. Familiile românilor au aflat însă abia în noiembrie, de la reprezentanţii Crucii Roşii de la Aman.

Autorităţile române, depăşite de situaţie?
Ministerul de Externe a fost informat încă de la început de arestarea celor doi muncitori, dar nu a făcut publice detalii, pe motiv că asta au cerut reţinuţii. Familiile românilor au ştiut şi ele ce s-a întâmplat, dar au putut să vorbească la telefon cu cei doi abia în urmă cu 11 zile. Muncitorii sunt în custodia americanilor, iar Ministerul de Externe spune că nu se pune problema asigurării asistenţei legale de către americani, pentru că este posibil să nu fie niciun proces.

Primul oficial care a confirmat reţinerea celor doi români a fost consulul Ambasadei României la Bagdad, Cristian Voicu. El a declarat că a aflat de situaţia celor doi la 9 zile după arestare şi s-a întâlnit cu ei o singură dată, în urmă cu 2 luni. Consulul României la Bagdad a informat Ministerul Afacerilor Externe în detaliu despre soarta celor doi cetăţeni români, iar oficialii ministerului spun că familiile au ştiut în permanenţă despre soarta românilor.

Poziţia Ministerului Afacerilor Externe
MAE afirmă că cei doi bărbaţi nu sunt prizonieri de război, pentru că nu intră sub incidenţa Convenţiei a treia de la Geneva, care se referă la militari. În cazul lor se aplică prevederile unei alte convenţii, referitoare la drepturile civililor în zone de conflict, spun oficialii de la Externe. Ei bine, e vorba despre Convenţia a patra de la Geneva, care se referă la civili. Ministerul de Externe mai susţine că cei doi au negat acuzaţiile de spionaj, după ce au fost surprinşi filmând fără permisiune în interiorul unei baze militare americane. Admit însă că au încălcat regulamentele de ordine interioară.

REPORTAJE EXCLUSIVE ÎN VIDEO NEWS/ România
Corina Vinţan, purtător de cuvânt MAE: {a}vintan_31ian{/a}
Voicu Cristian, consulul României în Irak: {a}voicu_31ian{/a}
Victoria Gânceanu, mama unuia dintre arestaţi: {a}mama_31ian{/a}

Antena 3

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close