Antena 3 CNN Externe România arată Moldovei drumul spre Europa

România arată Moldovei drumul spre Europa

România arată Moldovei drumul spre Europa
04 Mar 2007   •   12:59

România deschide uşile către Europa pentru zeci de mii de cetăţeni moldoveni. O analiză realizată de agenţia France Presse relevă intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a facilita acordarea cetăţeniei române persoanelor de peste Prut, demers ce le va deschide locuitorilor fostei republici sovietice poarta către Uniunea Europeană. France Presse aminteşte că moldovenii pot obţine cetăţenia română dacă pot dovedi că ei sau părinţii lor s-au născut în teritoriile aparţinând României, înainte de a fi anexate de fosta URSS în 1940.

Legislaţia a fost adoptată în 1991, într-o perioadă în care relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău erau foarte apropiate, iar naţionaliştii de ambele părţi ale Prutului visau încă la unirea celor două ţări. În primii ani, doar câteva mii de moldoveni au cerut să redevină români, mai mult din raţiuni sentimentale. Numărul acestor cereri a explodat de-a dreptul anul trecut, odată cu apropierea datei de aderare a României la Uniunea Europeană. ?Cetăţenia română este echivalentă cu un paşaport către Europa de vest?, susţine France Presse. Iar fenomenul a fost alimentat şi de decizia autorităţilor de la Bucureşti de a impune vize pentru cetăţenii moldoveni, de la începutul acestui an, pentru a limita imigraţia ilegală.

Agenţia menţionează că preşedintele Traian Băsescu a subliniat, săptămâna trecută, necesitatea facilitării procedurilor de obţinere a cetăţeniei. Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a precizat că un proiect de lege în acest sens va fi propus spre aprobare Guvernului, în câteva zile. Însă proiectul a stârnit deja protestele autorităţilor de la Moscova, care s-au declarat surprinse de lipsa de reacţie a Uniunii Europene faţă de intenţiile României.

Antena 3

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close