Antena 3 CNN Externe România este furnizor de securitate în UE

România este furnizor de securitate în UE

România este furnizor de securitate în UE
31 Ian 2007   •   16:46

Preşedintele Băsescu a vorbit în această după-amiază în Parlamentul European, la Bruxelles. A fost de altfel primul său discurs în plenul european, după aderarea României la Uniunea Europeană. În discursul său, preşedintele a vorbit despre priorităţile României în perioada imediat următoare, fără să facă însă vreo referire la tensiunile politice de la Bucureşti. În ciuda declaraţiilor ambigue de la televiziunea publică, unde preşedintele ameninţa cu deconsiprarea ?politicii mincinoase? din ţară, Traian Băsescu a afirmat că ?declaraţii despre politica internă voi face când voi ajunge pe teritoriul naţional?. Un subiect pe care şeful statutului l-a subliniat a fost cel al restricţiilor pe piaţa muncii de care românii s-au lovit, odată cu aderarea la UE. ?Uniunea a reuşit să depăşească vechile diviziune est-vest. E o realizare istorică?.

Rămâne însă un deficit important de cunoaştere la nivelul cetăţenilor din diferitele state membre, deficit care îi face să nu accepte ca parteneri pe cetăţenii est-europeni. ?Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră şi de voinţa voastră de a înţelege că naţiunile noastre au oameni de excepţie, o istorie bogată şi plusuri pe care le oferă Uniunii?. Printre subiectele abordate de preşedinte s-a numărat şi relaţia României cu Republica Moldova, declarând că ?este o obligaţie morală şi politică a României şi a românilor să lupte pentru ca familiile noastre de la est de Prut să revină acasă, în Europa?. Preşedintele nu a omis în discursul său nici subiectul arzător al securităţii energetice. ?Cred că suntem cu toţii convinşi că zona extinsă a Mării Negre oferă multe dintre răspunsurile posibile la marile întrebări legate de securitatea energetică europeană şi globală?.

În consecinţă, Băsescu a susţinut rolul de contribuitor activ al României la consolidarea securităţii internaţionale, afirmând în acest sens susţinerea proiectelor Uniunii. În acelaşi timp, şeful statului a declarat că ?ne pronunţăm pentru un parteneriat transatlantic solid şi pentru consolidarea cooperării între NATO şi Uniunea Europeană?.

Discursul lui Traian Băsescu, în cadrul P.E. (pdf)

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close