Antena 3 CNN Externe Românii au reuşit să schimbe Legea Sănătăţii din Spania. Ei se tratează la noi, pe bani străini

Românii au reuşit să schimbe Legea Sănătăţii din Spania. Ei se tratează la noi, pe bani străini

Românii au reuşit să schimbe Legea Sănătăţii din Spania. Ei se tratează la noi, pe bani străini
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    26 Apr 2012   •   08:57

Spania şi-a schimbat legislaţia în domeniul asigurărilor de sănătate din cauza crizei, dar şi a românilor. Oficialii de la Madrid spun că mulţi români se tratează în spitalele din ţara noastră pe banii statului spaniol, după ce şi-au făcut asigurări în peninsulă.

"Sunt mii şi mii de cazuri. Plătim facturile spitalelor româneşti care îngrijesc românii", a declarat Jose Ignacio Echaniz, consilier pe probleme de sănătate al Partidului Popular din Spania.

Până acum, orice persoană care venea în Spania putea obţine card de sănătate. După noua lege însă, acest drept revine doar celor ce plătesc impozit statului spaniol.

"Punem punct abuzurilor şi turismului sanitar din această ţară", a declarat ministrul spaniol al Sănătăţii, Ana Mato.

Astfel, românii care au fost în Spania vor rămâne fără card de sănătate, nu fără asistenţă de urgenţă, ca şi în restul ţărilor europene.

Reprezentanţii românilor din Spania spun însă că puţini conaţionali întorşi acasă mai beneficiază de asigurare de sănătate. În schimb, cei mai afectaţi vor fi tot românii din Spania.

"În jur de 250.000 de români lucrează la negru sau pot spune că nu lucrează legal. Aceşti români au dreptul doar la asistenţă medicală de urgenţă", a arătat Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa.

Pentru a evita dezastrul economic, ibericii sunt nevoiţi să ia măsuri de austeritate extrem de dure. Spania este ţara cu cei mai mulţi şomeri din Europa, adică 5.000.000.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close