Antena 3 CNN Externe Rusia a blocat porturile prin care se exportă cerealele din Ucraina | ”Va exista o criză alimentară anul acesta, iar motivul ei este Rusia”

Rusia a blocat porturile prin care se exportă cerealele din Ucraina | ”Va exista o criză alimentară anul acesta, iar motivul ei este Rusia”

Rusia a blocat toate porturile și rutele comerciale prin care se exporta cereale ucrainene în întreaga lume. Milioane de tone de cereale rămân blocate în porturile ucrainene, iar astfel de acțiuni ale Rusiei duc inevitabil la o criză alimentară în lume.

Rusia a blocat porturile prin care se exportă cerealele din Ucraina |  ”Va exista o criză alimentară anul acesta, iar motivul ei este Rusia”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    04 Mai 2022   •   12:31

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus acest lucru într-un interviu acordat  canalului de televiziune Al Arabiya.

~Știți că ei (rușii – n.red.) au blocat toate porturile și rutele comerciale. Ne aflăm pe pământul nostru și ne bombardează și duc un război pe scară largă împotriva noastră și nu am reușit să exportăm o singură tonă de alimente și cereale în Asia sau Orientul Mijlociu, lumea arabă, lsau Europa... Și asta, desigur, va lovi securitatea alimentară globală și va pune în pericol prețurile globale. Este posibil ca unii să nu fi simțit încă, dar o vor face”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că din cauza agresiunii armate a Federației Ruse milioane de tone de cereale rămân blocate în porturile Ucrainei.

„Trebuie să înțelegeți că navele rusești au blocat toate rutele comerciale. Toată lumea o vede. Există date din inteligența spațială care nu pot fi infirmate. Și toată lumea din lumea arabă vede aceste imagini. Nu există nave de război în Marea Neagră astăzi, cu excepția navelor rusești ale Flotei Mării Negre”, a spus Zelenski.

El a reamintit că din 2014 Rusia a încercat în mod repetat să blocheze toate canalele comerciale ale Ucrainei .

„Tot ce este în mare și atacă din mare, tot ce se vede în mare, trece sub steagul Rusiei. Și vă rog să nu denaturați această realitate. Trebuie să clarificăm că va exista o criză alimentară anul acesta, având în vedere securitatea alimentară. Iar motivul ei este Rusia”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, fără conștientizarea acestei realități, este imposibil să forțezi Rusia să pună capăt războiului împotriva Ucrainei.

Conform  Programului Alimentar Mondial al ONU, aproape patru milioane și jumătate de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene: produsele nu pot fi exportate prin rute maritime închise pe fondul invaziei militare a Rusiei.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina cereale porturi
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close