Antena 3 CNN Externe Rusia taie petrolul către Estonia

Rusia taie petrolul către Estonia

Rusia taie petrolul către Estonia
03 Mai 2007   •   16:49

Rusia a întrerupt livrările de petrol şi cărbune efectuate pe calea ferată către Estonia, decizia Moscovei, luată - potrivit afirmaţiilor oficiale - 'din motive tehnice', intervenind pe fondul tensiunilor provocate de recenta strămutare a unui memorial sovietic din centrul capitalei estoniene, Tallin, într-un cimitir militar de la periferia oraşului, transmite BBC. Societatea Căilor Ferate Ruse a anunţat, conform aceleiaşi surse, că, începând cu data de 1 mai, compania a schimbat graficul livrărilor de petrol din cauza unor lucrări de reparaţii.

Oficial, Moscova nu a adoptat şi nici nu intenţionează sa adopte sancţiuni împotriva Estoniei, întrucât un astfel de gest ar complica relaţiile ei cu Uniunea Europeană, în contextul apropiatului summit Rusia-UE din 17 mai de la Samara, unde ar urma ca cele două părţi să înceapă la nivel înalt negocierile pentru un nou tratat de parteneriat, actualul acord expirând la sfârşitul acestui an, notează BBC. Anterior însă, prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov a îndemnat ruşii să nu cumpere mărfuri produse în Estonia, apelul oficialului rus fiind urmat de anunţul a trei importante lanţuri de magazine privind întreruperea vânzării de produse estoniene.

Pe de altă parte, NATO a acuzat tinerii proruşi care au comis atacurile asupra ambasadei Estoniei la Moscova, apreciind joi că astfel de acţiuni trebuie să înceteze şi că tensiunile dintre Estonia şi Rusia ar trebui soluţionate pe cale diplomatică, relatează Reuters.

Rompres & Mediafax

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close