Antena 3 CNN Externe Partidul "Rusia Unită" al președintelui Vladimir Putin revendică victoria absolută, cu două treimi, în alegerile parlamentare

Partidul "Rusia Unită" al președintelui Vladimir Putin revendică victoria absolută, cu două treimi, în alegerile parlamentare

Partidul prezidențial "Rusia Unită" revendică victoria cu două treimi în scrutinul parlamentar încheiat duminică, anunță AFP.

Partidul "Rusia Unită" al președintelui Vladimir Putin revendică victoria absolută, cu două treimi, în alegerile parlamentare
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    20 Sep 2021   •   10:16

"Rusia Unită" ar fi câștigat 120 de mandate pe listele de partid și alte 195 de mandate prin vot uninominal, a declarat luni secretarul Consiliului General al formațiunii, Andrei Turceak.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, are 450 de mandate.

Turceak îi felicitase anterior pe votanții partidului pentru ceea ce el a numit "o victorie clară și cinstită".

Potrivit liderului formațiunii, "Rusia Unită" a câștigat și alegerile legislative locale în 39 de regiuni.

Rezultatele după numărarea a 85% din voturi arată că "Rusia Unită" și-a adjudecat aproape 50% din sufragii. Pe locul 2 se situează comuniștii, cu aproape 20%. 

Desfășurate pe parcursul a trei zile, alegerile parlamentare și locale din Rusia au fost marcate de o amplă reprimare a candidaților opoziției, al cărei cel mai proeminent lider, Aleksei Navalnîi, se află în închisoare de la începutul acestui an.

El ispășește o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate.

Aliații lui Navalnîi susțin că votul încheiat duminică seara a fost fraudat pe scară largă. Ei au indicat în special întârzierile repetate în anunțarea rezultatelor votului electronic în Moscova, circumscripție considerată liberală și unde alegătorii simpatizează cu opoziția.

"Este cu adevărat incredibil. Îmi amintesc sentimentul din 2011, când au furat alegerile. Același lucru se întâmplă acum", a declarat Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a liderului opoziției ruse.

Acuzațiile de fraudă în alegerile parlamentare din urmă cu 10 ani au declanșat ample proteste conduse, la momentul respectiv de Aleksei Navalnîi.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close