Schimbare de atitudine a rușilor, în privința tezaurului românesc de la Moscova

26 Iul 2016   •   18:15
Schimbare de atitudine a rușilor, în privința tezaurului românesc de la Moscova

Rusia a schimbat componenţa părţii sale din comisia mixtă româno-rusă privind recuperarea tezaurului trimis de România, în 1917, în Imperiul Ţarist (şi niciodată recuperat), şi a transmis părţii române că cercetătorii români au acces liber la arhivele ruseşti privind tezaurul românesc, a declarat marţi Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

Comisia mixtă româno-rusă privind problema Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial s-a întâlnit în 25-26 martie, după o pauză de zece ani.

„Cea mai recentă întrunire a comisiei mixte privind tezaurul României a avut loc la centrul de pregătire al Băncii Naţionale de la Sinaia în aceasta iarnă, ocazie cu care delegaţia rusă, mult întinerită şi întărită - a venit aici cu şefii principalelor arhive din Federaţia Rusă - a declarat că cercetătorii români vor avea acces (dar, adaug eu, conform legii) - în arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur“, a spus Păunescu, după inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana.

În şedinţele anterioare ale comisiei, BNR a transmis integral părţii ruse protocoalele bilingve, în franceză şi rusă, întocmite la depunerea aurului românesc în Rusia, cu semnăturile şi ştampilele de predare-primire. „Acum partea rusă are de cercetat - nu ştiu ce mai cercetează, având în vedere că a semnat că a primit. Într-o trecută ediţie a comisiei mixte, partea rusă a recunoscut, citez: «Banca Naţională şi-a depus tezaurul de aur la Moscova»“, a spus reprezentantul BNR.

Tezaurul BNR, care cuprindea în special în jur de 97 de tone de aur, a fost trimis în 1917 în Imperiul Ţarist, pe atunci aliat al României în războiul împotriva Puterilor Centrale, pentru că România era în pericol să fie ocupată integral de către trupele inamice.


 

x close