Secretarul general al ONU: Folosirea armelor chimice în Siria ar fi o crimă împotriva umanităţii

de M.T.    |    23 Aug 2013   •   09:17
Secretarul general al ONU: Folosirea armelor chimice în Siria ar fi o crimă împotriva umanităţii

Folosirea armelor chimice în Siria, dacă va fi dovedită, ar constitui o „crimă împotriva umanităţii” care ar avea „consecinţe grave”, a declarat, vineri, Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Orice utilizare a armelor chimice, indiferent cine şi unde o comite şi oricare ar fi consecinţele ei, ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional. O asemenea crimă împotriva umanităţii ar trebui să aibă consecinţe grave pentru cel care a comis-o”, a spus Ban Ki-moon, aflat într-o vizită în Coreea de Sud.

„Este o provocare serioasă pentru comunitatea internaţională în ansamblul ei, şi pentru umanitatea pe care o avem în comun, cu atât mai mult cu cât acest lucru s-a întâmplat în timp ce misiunea de experţi ai ONU se află în această ţară”, a continuat Secretarul general ONU.

„Nu pot să-mi imaginez niciun motiv întemeiat pentru ca oricare dintre părţi, guvernul sau opoziţia, să respingă ocazia de a afla adevărul în această problemă”, a mai precizat oficialul.

Opoziţia siriană a acuzat miercuri trupele preşedintelui Bashar al-Assad că au folosit arme chimice în atacurile împotriva zonelor controlate de rebeli în apropierea Damascului, avansând cifra de 1.300 de morţi, acuzaţii respinse de regimul sirian.

O echipă de experţi a fost mandatată de ONU să efectueze o investigaţie la faţa locului. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat că această echipă are informaţii potrivit cărora, pe lângă cei ucişi, mii de persoane sunt rănite şi au nevoie de ajutor medical şi umanitar.

În timp ce preşedintele francez Francois Hollande a vorbit despre „folosirea probabilă a armelor chimice” în Siria, Departamentul american de Stat a anunţat că preşedintele Obama a ordonat serviciilor secrete să culeagă informaţii despre acest presupus atac şi să efectueze o investigaţie proprie.

Alegeri 2020
Parteneri
x close