Antena 3 CNN Externe Șeful Pentagonului îl pune la punct pe Volodimir Zelenski

Șeful Pentagonului îl pune la punct pe Volodimir Zelenski

Șeful Pentagonului îi dă replica președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Șeful Pentagonului îl pune la punct pe Volodimir Zelenski
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2022   •   13:41

Lloyd Austin (foto) a reacționat la declarația făcută miercuri seară de liderul de la Kiev, în care acesta afirmă că nu crede că racheta căzută în Polonia a fost trasă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Zelenski a invocat "rapoarte militare" pentru a-și susține spusele și a cerut participarea țării sale la anchetarea incidentului.

"Încă adunăm informații, dar nu am văzut nimic care să contrazică evaluarea preliminară a președintelui Duda, că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete ucrainene care a căzut, din nefericire, în Polonia. Indiferent care va fi concluzia, lumea știe că Rusia deține responsabilitatea finală pentru acest incident", a spus șeful Departamentului american al Apărării.

Declarația de miercuri seară a lui Zelenski i-a luat prin surprindere pe aliații occidentali ai Ucrainei.

Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: "Vrem să participăm la anchetă!"

"Sunt convins că nu a fost racheta noastră. Pe baza credibilității rapoartelor militare, consider că a fost o rachetă rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de presa internațională pe baza relatării agenției Interfax Ucraina.

"Avem dreptul de a face parte din echipa de investigație? Desigur", a continuat el.

Administrația de la Kiev a cerut oficial să participe la ancheta incidentului produs marți.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a declarat  că eventuala participare a experților ucraineni la investigație trebuie aprobată și de Polonia, și de Statele Unite ale Americii, ai căror experți ar fi vizitat deja locul impactului din satul Przewodow, aflat în apropiere de granița cu Ucraina, notează presa internațională.

Anterior suspiciunilor evocate de Zelenski cu privire la cine este responsabil pentru lansarea rachetei care a ucis doi oameni, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele polonez, Andrzej Duda, au comunicat că, cel mai probabil, proiectilul căzut la Przewodow a fost lansat de forțele ucrainene pentru a opri un atac rusesc.

Înaintea lui Duda și Stoltenberg, președintele SUA, Joe Biden, a estimat că  "pe baza traiectoriei, este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată de Rusia".

Un diplomat occidental citat de presa internațională a spus că ultimele declarații ale lui Volodimir Zelenski sunt mai dăunătoare pentru încrederea aliaților în Ucraina "decât însăși racheta" căzută în Polonia.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close