Antena 3 CNN Externe Şeful spionajului din Spania, demis după ce au fost ascultate telefoanele liderilor mişcării catalane de independenţă

Şeful spionajului din Spania, demis după ce au fost ascultate telefoanele liderilor mişcării catalane de independenţă

Guvernul spaniol l-a demis pe şeful său de spionaj, Paz Esteban, pe fondul unui dublu scandal de piraterie telefonică în care este implicat programul de spionaj Pegasus, a declarat marţi ministrul apărării.

Şeful spionajului din Spania, demis după ce au fost ascultate telefoanele liderilor mişcării catalane de independenţă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    10 Mai 2022   •   18:40

Centrul Naţional de Informaţii (CNI) pe care îl conducea Esteban a fost criticat pentru că ar fi folosit Pegasus, produs de grupul israelian NSO, pentru a-i spiona pe liderii mişcării catalane de independenţă.

De asemenea, s-a confruntat cu întrebări legate de faptul că nu a reuşit să împiedice ca telefoanele premierului Pedro Sanchez şi ale altor oficiali să fie piratate de o entitate străină anonimă care a folosit acelaşi program de spionaj, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit autorităților spaniole, două infecții au fost confirmate pe telefonul premierului Sanchez în mai 2021, iar una a fost confirmată pe telefonul Margaritei Robles în iunie 2021.

Spania, client al programului spion Pegasus, se află deja în centrul unui scandal major: o investigație lungă a Citizen Lab al Universității din Toronto, specializată în programe spion, a arătat că zeci de telefoane ale separatiștilor catalani au fost infectate cu Pegasus.

×
Subiecte în articol: Pegasus Spania telefoane spionaj
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close