Antena 3 CNN Externe Telefoanele primului ministru spaniol și ale ministrului apărării au fost infectate cu programe spion Pegasus

Telefoanele primului ministru spaniol și ale ministrului apărării au fost infectate cu programe spion Pegasus

Telefonul premierului spaniol, Pedro Sanchez și cel al ministrului Apărării, Margarita Robles, au fost infectate cu programe spion Pegasus, a anunțat guvernul spaniol luni. Scanarea dispozitivelor a confirmat că au fost extrase date din acestea.

Telefoanele primului ministru spaniol și ale ministrului apărării au fost infectate cu programe spion Pegasus
Sursa foto: Pexels/Torsten Dettlaff
de Alexandra Ionescu    |    02 Mai 2022   •   11:48

Aceste infecții, confirmate de analize tehnice, au avut loc în primăvara anului 2021. Este pentru prima dată când a fost confirmată infecția telefonului unui șef de guvern în funcție.

Pegasus este o piesă software foarte puternică, capabilă să absoarbă toate datele de pe telefon, inclusiv mesajele schimbate prin aplicații securizate, cum ar fi WhatsApp sau Signal. Este pentru prima dată când a fost confirmată infecția telefonului unui șef de guvern în exercițiu.

Potrivit autorităților spaniole, două infecții au fost confirmate pe telefonul premierului Sanchez în mai 2021, iar una a fost confirmată pe telefonul Margaritei Robles în iunie 2021.

S-a dispus verificarea tuturor telefoanelor guvernamentale, iar guvernul susține că a transmis justiției „toate elementele tehnice” rezultate din analiza celor două telefoane infectate, informează Le Monde.

„Această anchetă va stabili întregul adevăr”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului la o conferință de presă luni, susținând în același timp că a fost un „atac extern”. 

Spania, client al programului spion Pegasus, se află deja în centrul unui scandal major: o investigație lungă a Citizen Lab al Universității din Toronto, specializată în programe spion, a arătat că zeci de telefoane ale separatiștilor catalani au fost infectate cu Pegasus, cel mai probabil în numele serviciilor de securitate spaniole.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close