Antena 3 CNN Externe Semnal îngrijorător din SUA: scad cheltuielile pentru consum ale populației

Semnal îngrijorător din SUA: scad cheltuielile pentru consum ale populației

Agenția de rating Fitch anticipează o încetinire accentuată a cheltuielilor pentru consum în SUA, începând din ultimul trimestru al anul 2023.

Semnal îngrijorător din SUA: scad cheltuielile pentru consum ale populației
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Igor Golovniov
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2023   •   11:37

Este un fenomen care se va produce pe măsură ce piața muncii din Statele Unite devine mai puțin ofertantă, creșterea salariilor încetinește, impulsul dat consumului de economiile excedentare se diminuează iar efectul întârziat al măsurilor FED se face simțit.

"Creșterea puternică a veniturilor a fost în mare măsură responsabilă pentru dinamica recentă a cheltuielilor de consum. Cu toate acestea, veniturile din salarii - motorul dominant al dinamicii veniturilor gospodăriilor - tind să încetinească, pe măsură ce se temperează creșterea ocupării forței de muncă și creșterea salariilor", a declarat Olu Sonola, șeful departamentului de Economie Regională din SUA în cadrul Fitch.

"Se așteaptă ca serviciul datoriei să aibă o tendință de creștere în trimestrele următoare, pe măsură ce plățile pentru împrumuturile studențești se reiau și cresc pe termen lung costurile de finanțare", a adăugat el.

Citește și: Așa arată sfârșitul lumii: continentele se vor uni în Pangea Ultima, iar oamenii și animalele vor dispărea (studiu)

Cheltuielile reale pentru consum în SUA au crescut cu o rată anualizată de 4,3% în primul trimestru, cu 1,7% în trimestrul 2 și, probabil, cu 3% în trimestrul al treilea din anul curent.

Fitch se așteaptă ca aceste cheltuieli să încetinească la o rată anualizată de 1,2% în ultimul trimestru să scadă cu 0,8%, respectiv 3% în primele două trimestre din anul viitor.

Fenomenul diminuării cheltuielilor pentru consum în SUA a fost sesizat și de fostul director general al Walmart SUA, Bill Simon.

El a invocat drept cauze inflația, ratele mai mari ale dobânzilor, insecuritatea creată de disputele asupra bugetului federal, rambursarea împrumuturilor pentru credite de studii și noile tensiuni globale legate de războiul declanșat de Hamas împotriva statului Israel.

În timp ce trei dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din țară încep o săptămână de vânzări cheie, fostul director general al Walmart SUA, Bill Simon, avertizează că, pentru prima dată în ultimul deceniu, consumatorii încep să se clatine.

El dă vina pe o listă de vânturi care apasă asupra consumatorilor, inclusiv inflația, ratele mai mari ale dobânzilor, disputele din bugetul federal, politica polarizată și rambursarea împrumuturilor pentru studenți - și acum noile tensiuni globale legate de violențele din Israel.

"Această aglomerare obosește consumatorul și îl face să fie precaut. Pentru prima dată după mult timp, există un motiv care îl determină pe consumator să se oprească , a declarat el pentru CNBC.

Reducerea cheltuielilor de consum este specifică perioadelor de recesiune: acest indicator scade pe fondul creșterii șomajului și al diminuării veniturilor populației.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close