Antena 3 CNN Externe "Sentința asta nu e pentru mine! E pentru voi!" | Un colaborator l-a urmat în detenție pe Aleksei Navalnîi | Prima reacție a opozantului, după condamnarea la 19 ani de închisoare

"Sentința asta nu e pentru mine! E pentru voi!" | Un colaborator l-a urmat în detenție pe Aleksei Navalnîi | Prima reacție a opozantului, după condamnarea la 19 ani de închisoare

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a postat pe rețelele sociale o primă reacție, după ce a fost condamnat pentru "extremism" la 19 ani de detenție, în condițiile în care politicianul execută deja alte două sentințe ce cumulează 11 ani și jumătate.

"Sentința asta nu e pentru mine! E pentru voi!" | Un colaborator l-a urmat în detenție pe Aleksei Navalnîi | Prima reacție a opozantului, după condamnarea la 19 ani de închisoare
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    04 Aug 2023   •   23:21

Într-o declarație pe contul X (Twitter) publicată de echipa sa de colaboratori, Navalnîi a arătat că numărul de ani din sentința sa "nu contează".

"În realitate, la fel ca în cazul multor deținuți politici, sentința mea e pe viață", a susținut el.

"Numărul anilor sentinței este pentru voi, nu pentru mine. Voi, nu eu, sunteți cei pe care (regimul) încearcă să-i sperie și să-i priveze voința de a rezista. Voi sunteți cei forțați să vă predați țara, Rusia, fără luptă, bandei de trădători, hoți și ticăloși care au preluat puterea. Putin nu trebuie să își atingă scopul. Nu vă pierdeți voința de a rezista", continuă mesajul.

Navalnîi, găsit vinovat la șase capete de acuzare

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, vineri, pe Navalnîi la 19 ani de închisoare în cele mai dure condiții de detenție din țară.

Politicianul, în vârstă de 47 de ani, cel mai proeminent critic al regimului președintelui Vladimir Putin, a fost găsit vinovat la șase capete de acuzare, printre care incitarea și finanțarea extremismului, crearea unui ONG ilegal, reabilitarea nazismului și incitarea copiilor la acte periculoase.

Navalnîi și susținătorii săi au respins acuzațiile ca fiind motivate politic.

Un colaborator al lui Navalnîi, condamnat în același proces la opt ani de închisoare

Un colaborator al lui Aleksei Navalnîi care a lucrat pentru canalul de YouTube al opozantului politic a fost judecat și condamnat, vineri, de un tribunal din Moscova.

Daniel Holodnîi, un tehnician de televiziune, a fost găsit vinovat de organizarea unui grup extremist și condamnat la opt ani de închisoare, conform ziarul rus Novaia Gazeta, citat de The Guardian.

Holodnîi, în vârstă de 25 de ani, a fost judecat alături de Navalnîi în colonia penitenciară Melehovo, situată la est de Moscova. Ca și acesta din urmă, și-a aflat prin intermediul unei legături video sentința pronunțată de instanța din capitala rusă.

Într-o declarație înainte de verdict, politicianul și-a lăudat fostul colaborator, arătând că acesta a respins multe oferte de a fi eliberat în schimbul mărturiei împotriva altora.

"Holodnîi este deștept, senin, nu-și pierde cumpătul. Și principalul lucru este că înțelege de ce a fost inventat acest proces, dar nu se lasă intimidat și nu își lasă înfrântă voința. Fiți ca el", a spus Navalnîi despre fostul său colaborator.

Foto: Aleksei Navalnîi (stânga, în picioare) și Daniel Holodnîi (dreapta, așezat) în colonia penitenciară Melehovo, Rusia, în ziua pronunțării sentințelor prin care au fost condamnați la 19, respectiv 8 ani de închisoare, 4 august 2023

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close