Antena 3 CNN Externe „Ce a fost acel zgomot?”. Momentul imploziei submersibilului Titan, surprins într-o înregistrare video la bordul navei de sprijin

„Ce a fost acel zgomot?”. Momentul imploziei submersibilului Titan, surprins într-o înregistrare video la bordul navei de sprijin

G.M.
4 minute de citit Publicat la 08:06 23 Mai 2025 Modificat la 10:35 23 Mai 2025
submersibilul titan
Momentul în care s-a pierdut legătura cu submersibilul Titan al Oceangate a fost surprins într-o înregistrare video realizată pe nava de sprijin a acestuia, scrie BBC. FOTO Hepta

Momentul în care s-a pierdut legătura cu submersibilul Titan al Oceangate a fost surprins într-o înregistrare video realizată pe nava de sprijin a acestuia, scrie BBC. Submersibilul Titan a suferit o implozie la aproximativ 90 de minute de la începerea coborârii pentru vizitarea epavei Titanicului, în iunie 2023. Cele cinci persoane aflate la bord au murit.

BBC a avut acces exclusiv la investigația Coast Guard-ului american (USCG) pentru documentarul Implozie: Dezastrul submersibilului Titan.

Pasagerii plătiseră companiei Oceangate pentru a vizita epava navei, care se află la 3.800 m adâncime.

La bord se aflau CEO-ul Oceangate, Stockton Rush, exploratorul britanic Hamish Harding, veteranul scafandru francez Paul-Henri Nargeolet, omul de afaceri britanic-pakistanez Shahzada Dawood și fiul său în vârstă de 19 ani, Suleman.

Imaginile, obținute recent de către USCG, o arată pe Wendy Rush, soția lui Stockton Rush, auzind sunetul imploziei în timp ce privea de pe nava de sprijin și întrebând: „Ce a fost acel zgomot?”

Înregistrarea a fost prezentată ca probă Consiliului Marin de Investigații al USCG, care a petrecut ultimii doi ani analizând eșecul catastrofal.

Documentarul dezvăluie și faptul că fibra de carbon folosită la construirea submersibilului începea să se destrame cu un an înainte de scufundarea fatală.

Nava de sprijin a Titan era alături de submersibil în timpul scufundării în Oceanul Atlantic. În video apare Wendy Rush, care conducea Oceangate împreună cu soțul ei, stând în fața unui computer folosit pentru trimiterea și primirea mesajelor text de la Titan. Când submersibilul ajunge la o adâncime de aproximativ 3.300 m, se aude un zgomot ce seamănă cu trântirea unei uși. Wendy Rush ridică privirea și întreabă alți membri ai echipajului Oceangate ce a fost acel sunet. La scurt timp, ea primește un mesaj text de la submersibil care anunța că lăsase două greutăți să cadă, așa că ea a crezut, greșit, că scufundarea decurgea conform planului.

USCG afirmă că acel zgomot era, de fapt, sunetul imploziei Titan. Cu toate acestea, mesajul text, trimis cu puțin timp înainte ca submersibilul să cedeze, a ajuns la navă după ce s-a auzit sunetul imploziei. Toate cele cinci persoane de la bordul Titan au murit imediat.

Înainte de scufundare, experți în explorări adânci și unii foști angajați ai Oceangate ridicaseră semne de avertizare cu privire la proiectarea Titan. Unul dintre ei a spus că dezastrul era „inevitabil”.

Titan nu a trecut niciodată printr-o evaluare de siguranță independentă 

O problemă majoră era faptul că zona principală în care se aflau pasagerii era realizat din straturi de fibră de carbon amestecată cu rășină.

USCG afirmă că a identificat momentul în care structura submersibilului a început să cedeze.

Fibră de carbon este un material foarte puțin obișnuit pentru un submersibil de mare adâncime, deoarece este nesigur sub presiune. E cunoscut este că straturile de fibră de carbon se pot despărți, un proces numit delaminare. USCG crede că straturile de fibră de carbon ale submersibilului au început să se destrame în timpul unei scufundări la epava Titanic, care avusese loc cu un an înainte de dezastru — cea de-a 80-a scufundare efectuată de Titan.

Pasagerii de la bord au raportat că au auzit un bubuit puternic în timp ce submersibilul se întorcea la suprafață.  „Delaminarea în timpul celei de-a 80-a scufundări a fost începutul sfârșitului”, a declarat locotenent-comandorul Katie Williams de la USCG. „Și oricine a urcat la bordul Titan după scufundarea aceea și-a pus viața în pericol.”

„Ca un joc de ruletă rusească”

Titan a transportat pasageri în încă trei scufundări în vara anului 2022 — două la Titanic și una la un recif apropiat — înainte să cedeze în următoarea scufundare adâncă, în iunie 2023.

Oisin Fanning, om de afaceri, a fost la bordul Titan în ultimele două scufundări înainte de dezastru.

„Dacă pui o întrebare simplă: ‘M-aș întoarce acolo știind ce știu acum?’ — răspunsul este nu”, a spus el pentru BBC News. „Mulți oameni nu ar fi mers. Oameni foarte inteligenți care și-au pierdut viața și care, dacă ar fi avut toate informațiile, nu ar fi făcut acea călătorie.”

Exploratorul la mari adâncimi Victor Vescovo a declarat că avea grave rezerve cu privire la Titan și că le spusese oamenilor că scufundarea în acel submersibil era ca un joc de ruletă rusească. „Eu însumi am descurajat oamenii să se urce în acel submersibil. Le-am spus în mod explicit că era doar o chestiune de timp până când se va defecta catastrofal. I-am spus chiar lui Stockton Rush că asta credeam.”

Resturile submersibilului au fost descoperite împrăștiate pe fundul Atlanticului. USCG a descris procesul de sortare a resturilor recuperate și a precizat că au fost găsite haine ale lui Rush, dar și cărți de vizită și abțibilduri cu Titanicul.

La sfârșitul acestui an, Garda de Coastă americană va publica un raport final al investigației sale

Vorbind cu echipa documentarului BBC, Christine Dawood, care și-a pierdut soțul Shahzada și fiul Suleman în dezastru, a declarat că viața i s-a schimbat pentru totdeauna.

Repercusiunile dezastrului Oceangate vor continua probabil ani de zile — deja au fost depuse câteva procese civile, iar urmări penale ar putea urma.

Oceangate a declarat pentru BBC: «Încă o dată transmitem cele mai profunde condoleanțe familiilor celor care au murit pe 18 iunie 2023 și tuturor celor afectați de acest tragic accident. De la producerea tragediei, Oceangate și-a încetat definitiv operațiunile și și-a concentrat resursele pe cooperarea totală cu anchetele. Ar fi inadecvat să comentăm mai departe cât timp așteptăm rapoartele agențiilor.»

 

×
x close