Antena 3 CNN Externe Ce ascunde vizita lui Serghei Lavrov la spitalul din Bali | "Rusia caută orice pretext pentru un război cu Occidentul", spune Radu Tudor

Ce ascunde vizita lui Serghei Lavrov la spitalul din Bali | "Rusia caută orice pretext pentru un război cu Occidentul", spune Radu Tudor

Rusia a ajuns în prim-planul fluxului de știri al agențiilor de presă internaționale la summit-ul G20 din Bali.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2022   •   13:06

S-a întâmplat astfel nu ca urmare a vreunei inițiative politico-diplomatice a Moscovei, ci în urma unui incident medical, al cărui protagonist ar fi fost Serghei Lavrov.

Moscova s-a grăbit să catalogheze drept "fake news" informațiile conform cărora ministrul rus de Externe, care conduce delegația țării sale la summit-ul G20 în absența lui Vladimir Putin, ar fi fost transportat la spital, după aterizarea în Indonezia.

Realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor crede că Rusia va fi taxată drept "stat nefrecventabil" la reuniunea din Indonezia iar, în acest context, se menține ridicat riscul unei provocări a Moscovei la adresa Occidentului, pe fondul frustrărilor provocate de eșecurile din Ucraina.

"În primul rând, informațiile conform cărora ministrul rus de Externe a fost dus, după aterizare, de la aeroport direct la spital au fost difuzate de autoritățile din Indonezia. Nu cred că acestea au inventat un drum la spital pentru Lavrov dacă n-a existat.

A doua chestiune: presa rusă s-a dus urgent la hotelul unde este cazat Lavrov, Poate acesta a ieșit rapid din spital. Poate a fost doar un puseu de tensiune. Ceea ce mă miră este că șeful diplomației ruse apare în pantaloni scurți și în tricou, cu un telefon de fabricație americană pe masă, și spune că nu are niciun fel de probleme. Este inedită ipostaza aceasta pentru un oficial de la Moscova.

Radu Tudor: "Cred că Rusia caută orice pretext pentru un război cu Occidentul"

A treia chestiune: cred că Rusia caută orice pretext pentru a declanșa un război cu Occidentul. Este temerea cea mai mare - că înfrângerea din Ucraina i-ar putea genera o nervozitate și o frustrare atât de mari încât retorica anti-NATO, anti-SUA, anti-UE să genereze o provocare la adresa unei țări occidentale și, de aici, un conflict militar cu tot vestul Europei și cu SUA (...)

La summit-ul din Bali, Rusia va avea probabil parte de un tratament umilitor, pe care-l merită.

Comportamentul acestui stat agresor va fi dezavuat de toate marile puteri ale lumii. Probabil vom vedea și gesturi publice ostentative de respingere a discuțiilor cu Lavrov și de transmitere a mesajului că Rusia a devenit un stat nefrecventabil pe plan internațional.

Radu Tudor: "O înțelegere Beijing - Washington va transforma Moscova într-o capitală marginală"

Dincolo de ce se întâmplă acum la G20, am văzut că Joe Biden i-a strâns mâna președintelui chinez Xi Jinping. Ne așteptăm la mesaje foarte interesante din întâlnirea SUA - China, mesaje care vizează războiul declanșat de Rusia și comportamentul lui Vladimir Putin.

Dar sunt convins că va exista o solidaritate a țărilor occidentale și a marilor puteri economice ale lumii în cazul în care Rusia va îndrăzni să provoace militar Occidentul (...)

Dacă va exista o înțelegere între Beijing și Washington, Moscova va deveni o capitală 'colaterală'. Am putea avea o discuție despre liniile roșii pe care nu le poate trece China și cea mai complicată discuție, cea în privința Taiwanului. În acest moment, China nu pare să ofere niciun sprijin militar Rusiei, ci doar sprijin ideologic, ca stat comunist", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close