Antena 3 CNN Externe Shell plăteşte "taxe de protecţie" de peste 100 de milioane de dolari pe an

Shell plăteşte "taxe de protecţie" de peste 100 de milioane de dolari pe an

Shell plăteşte "taxe de protecţie" de peste 100 de milioane de dolari pe an
Sursa foto: Foto: AFP / Mediafax
de S.T.    |    20 Aug 2012   •   12:08

Grupul petrolier Shell plăteşte anual peste 100 de milioane de dolari către diverse forţe de securitate din Nigeria, pentru a asigura paza instalaţiilor din delta Nigerului, potrivit unor date financiare interne ale companiei.

Compania întreţine o "poliţie" proprie de 1.200 de persoane în Nigeria, la care se adaugă o reţea de informatori civili, relatează publicaţia The Guardian, citată de Mediafax.

Shell a cheltuit aproape 1 miliard de dolari în perioada 2007-2009 pe securitate la nivel global, cifră care rivalizează cheltuielile guvernului nigerian în domeniul siguranţei. Din această sumă, aproape 40%, respectiv 383 milioane de dolari, a fost cheltuită pe protejarea angajaţilor şi instalaţiilor din regiunea deltei Nigerului.

În 2009, compania a plătit 65 milioane de dolari forţelor de securitate ale guvernului nigerian, iar 75 milioane de dolari sunt trecute la "alte costuri" de siguranţă, cel mai probabil un amestec de firme private de securitate şi particulari.

Un ONG londonez care urmăreşte industria petrolieră susţine că Shell şi-a dublat costurile cu securitatea în perioada 2007-2009, întâmplător sau nu în paralel cu escaladarea tensiunilor şi violenţelor din delta Nigerului.

În 2008, 62 de angajaţi sau contractori ai Shell au fost răpiţi, iar trei au fost ucişi.

Multe instalaţii petroliere operate de Shell au fost atacate, compania fiind forţată să întrerupă exporturile din Nigeria, pentru câteva săptămâni, după mai multe incidente violente.

×
Subiecte în articol: Nigeria
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close