Antena 3 CNN Externe Fermierii francezi ameninţă că vor bloca Parisul. Europa e cuprinsă de furia agricultorilor

Fermierii francezi ameninţă că vor bloca Parisul. Europa e cuprinsă de furia agricultorilor

Agricultorii francezi şi-au extins joi protestele împotriva guvernului, blocând şosele. Au golit mai multe camioane cu legume de import şi au cerut protecţie faţă de importurile ieftine, costurile în creştere şi birocraţie. Două sindicate agricole din Franţa fac apel la o "blocadă a Parisului".

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2024   •   21:45

În dreptul oraşului Montelimar din sud-vest, manifestanţii au golit "camioane străine, majoritatea spaniole, marocane sau bulgăreşti", a declarat agenţiei France Presse preşedinta sindicatului FNSEA din departamentul Drome din sud-est.

În departamentul Gers, în sud-vest, mai mulţi agricultori au golit opt remorci cu pământ, moloz, trunchiuri şi crengi de copaci, pe zeci de metri de autostradă.

Protestele se apropie de Paris printr-o acţiune de încetinire a traficului cu ajutorul tractoarelor, la vest de capitală.

Fermierii francezi amenință cu blocarea Parisului

Poliţia a asistat pasivă, în timp ce fermierii din sud-vest, care stropiseră miercuri cu îngrăşământ lichid pe bază de bălegar clădirea prefecturii din Agen, au atacat în acelaşi fel joi un supermarket din reţeaua Leclerc, cea mai mare din Franţa.

Franţa este cea mai mare producătoare agricolă din Uniunea Europeană, menţionează Reuters.

Două sindicate agricole din Ile-de-France fac apel la o "blocadă a Parisului", vineri

Într-un comunicat comun, filialele din Ile-de-France ale sindicatelor agricultorilor FNSEA și ”Tinerii agricultori” (JA) au făcut apel la lansarea unei blocade a Parisului.

Cele două sindicate din agricultură fac apel la membrii lor să se adune, vineri, pe principalele drumuri din jurul capitalei franceze.

Citeşte şiGuvernul a adoptat noile măsuri pentru fermieri. Anunțul ministrului Agriculturii: "Sprijinul este necesar pentru compensarea pierderilor înregistrate din cauza creșterii preţurilor”

Arnaud Gaillot, președintele JA, a calificat o astfel de escaladare drept o "ultima soluție".

"Blocarea Parisului trebuie să fie unul dintre ultimele soluții. Mingea este în terenul guvernului și acesta depind să se asigure că vom evita paralizia țării", a declarat Arnaud Gaillot, aflat la un baraj rutier din regiunea Yonne.

Potrivit Reuters, fermierii au declarat că protestele, aflate acum în a doua săptămână, vor continua atât timp cât cererile lor nu vor fi îndeplinite, reprezentând prima mare provocare pentru noul prim-ministru Gabriel Attal.

Fermierii au folosit baloți de fân și tractoare pentru a bloca autostrăzi din Franța

Lăzi de roșii, varză și conopidă, despre care un grup de fermieri a spus că au fost importate din țările vecine, au fost împrăștiate pe autostrada A7, care leagă Marsilia de Lyon, conform sursei citate.

Joi, prin zeci de tractoare s-a ajuns la un blocaj în timpul orelor de vârf la marginea de sud-vest a capitalei Franței.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close