Antena 3 CNN Externe Soldaţii români, eroi în Afganistan

Soldaţii români, eroi în Afganistan


Soldaţii români, eroi în Afganistan
31 Mar 2007   •   16:48

Soldaţii români din Afganistan sunt lăudaţi într-un reportaj amplu, realizat de agenţia Associated Press. Jurnaliştii redau, pas cu pas, sarcinile dificile ale contingentului românesc din regiunea Zabul, care asigură siguranţa autostrăzilor vitale din Afganistan. ?Soldatul român îşi face semnul crucii, îşi aşează arma în vehicolul blindat, şi pleacă în misiunea dificilă de securizare a unora dintre cele mai importante, dar şi periculoase obiective din Afganistan - autostrăzile.? Aşa începe articolul consacrat românilor, publicat de Associated Press.

Prezenţa românească, declară analiştii, este un exemplu de conduită pentru câştigarea războiului din Afganistan: convingerea statelor NATO care nu vor să-şi pună soldaţii în situaţii de luptă, să se angajeze efectiv în ofensivă. Este singura cale, spun experţii militari, care va asigura calea spre progres. Unul dintre cele mai dure bătălii va fi pentru autostrada către Kandahar, notează Associated Press. Talibanii se pregătesc să o ocupe, să o izoleze, şi să recâştige fosta lor redută dinaintea războiului. Se aşteaptă ca ofensiva talibană să fie declanşată în primăvară. Insurgenţii se limitează pe moment la atacarea celor 20 de puncte de control ale poliţiei şi armatei afgane, din provincia Zabul.

Românii au misiunea cea mai dificilă. Maiorul care conduce batalionul de Infanterie 812, declară pentru Associated Press, că unitatea a fost prinsă în trei ambuscade la Zabul, dar că talibanii îi ştiu acum de frică. Mitralierele cu care pleacă în misiune pot demola orice redută, şi pe oricine s-ar afla în spatele ei. Divizia, cunoscută ca ''Şoimii Carpaţilor'' a servit în Angola, Irak, iar acum în Afganistan. Patrula românească de noapte acoperă circa 60 de mile. Soldaţii sunt supuşi asalturilor săptămânale ale insurgenţilor, care încearcă să le ocupe punctele de control. Associated Press îl citează pe un sergent român cu 12 ani experienţă în misunile în străinătate. ''Această ţară este la fel de periculoasă ca şi Irakul''.

Antena 3

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close