Antena 3 CNN Externe Soluţia Kosovo: independenţa monitorizată

Soluţia Kosovo: independenţa monitorizată

Soluţia Kosovo: independenţa monitorizată
27 Mar 2007   •   20:43

Raportul final privind viitorul statut al Kosovo i-a entuziasmat pe albanezii din provincie, dar a fost primit cu ostilitate de sârbi. Premierul provinciei, de naţionalitate albaneză, a făcut apel la etnicii sârbi să accepte documentul. Raportul, care recomandă pentru provincia sârbă o independenţă monitorizată internaţional, a ajuns pe masa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Ideea independenţei stipulată în document a fost primită cu braţele deschise de guvernul kosovar, controlat de majoritatea albaneză. Premierul Agim Ceku nu şi-a ascuns satisfacţia şi a cerut minorităţii sârbe să susţină recomandările reprezentatului ONU, Marti Ahtisaari. Ostili ideii separării provinciei de ţara lor, sârbii kosovari au reacţionat însă vehement.

Raportul final al lui Maarti Ahtisaari recomandă independenţa ca singură opţiune viabilă pentru Kosovo, dar iniţial să fie supravegheată de comunitatea internaţională. Documentul e susţinut de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, dar e respins de Serbia şi de Rusia. Consiliul de Securitate ONU va începe discuţiile pentru votarea raportului la 3 aprilie.

Antena 3

×
Parteneri
Crimă teribilă în fața Parcului Crângași din București
x close