Antena 3 CNN Externe Statutul Kosovo încaieră Rusia şi SUA

Statutul Kosovo încaieră Rusia şi SUA

Statutul Kosovo încaieră Rusia şi SUA
31 Mai 2007   •   10:29

Disputele dintre Statele Unite şi Rusia au dominat reuniunea miniştrilor de externe ai Grupului celor 8, desfăşurată miercuri în Germania. În acest timp, în stradă, militanţii stângii au avut primele confruntări cu forţele de ordine, în pregătirea marilor manifestaţii din timpul reuniunii la nivel înalt a Grupului. Secretarul de stat Condoleezza Rice şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-au recunoscut dezacordul pe majoritatea temelor în discuţie. Lavrov a acuzat Statele Unite că relansează cursa înarmărilor prin instalarea ?scutului anti-rachetă? în Europa de Est, în timp ce doamna Rice a calificat temerile Rusiei drept ?ridicole?.

Dar cea mai vie polemică s-a referit la statutul provinciei Kosovo. ?Raportul mediatorului ONU, Ahtisaari, pune bazele unei soluţii corecte pentru viitorul statut al provinciei Kosovo. Şi anume, Kosovo nu mai trebuie să fie reintegrat în Serbia?, a declarat Rice. ?Sperăm să nu fie nevoie să ne folosim dreptul de veto în Consiliul de Securitate. Sper ca toţi partenerii să ne înţeleagă argumentele. Aşa ceva nu trebuie să se întâmple?, a repliat Lavrov.

Întâlnirea ministerială de la Potsdam a prefaţat reuniunea la nivel înalt a Grupului celor Opt, care va avea loc între 6 şi 8 iunie în nordul Germaniei. Asemenea reuniuni sunt însoţite de obicei de mari manifestaţii împotriva capitalismului şi mondializării. Autorităţile germane au luat măsuri deosebite pentru a preveni orice incident.

Dar protestele au început chiar de miercuri: la Potsdam, mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi în urma unei confruntări cu forţele de ordine mobilizate în staţiunea care va găzdui summit-ul G8. Acţiuni mai paşnice au avut loc în alte două oraşe germane, unde militanţii au desfăşurat uriaşe bannere cu lozinci împotriva politicii statelor puternic industrializate.

Antena 3

×
Parteneri
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
x close