Antena 3 CNN Externe Recomandare oficială în SUA: Toți adulții cu vârste de cel puțin 45 de ani ar trebui să-și facă examenul pentru cancer colonorectal

Recomandare oficială în SUA: Toți adulții cu vârste de cel puțin 45 de ani ar trebui să-și facă examenul pentru cancer colonorectal

Un organism medical din SUA a publicat, marți, document spune că toți adulții cu vârste între 45 și 75 de ani trebuie să-și facă examenul medical anual pentru depistarea acestei forme de cancer.

Recomandare oficială în SUA: Toți adulții cu vârste de cel puțin 45 de ani ar trebui să-și facă examenul pentru cancer colonorectal
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Mai 2021   •   19:54

Concret, Grupul Operativ pentru Servicii de Prevenție (US Preventive Services Task Force, USPSTF) a anunțat, marți, că modifică de la 50 la 45 de ani vârsta la care adulții ar trebui să meargă la medic pentru depistarea cancerului colonorectal.

Grupul, care este entitatea emitentă de recomandări medicale în Statele Unite, a publicat o formă provizorie a recomandării privind cancerul colonorectal în octombrie anul trecut.

Documentul dat publicității marți reprezintă forma finală a recomandării.

Ea îi vizează pe cei aflați în categoria de risc mediu, asimptomatici, care nu au primit anterior un diagnostic de cancer colonorectal, care nu au un istoric de afecțiuni rectale sau ale colonului și nici istoric familial sau afecțiuni genetice care să îi plaseze în categoria de risc ridicat.

De asemenea, Grupul recomandă examinarea selectivă a adulților cu vârste între 76 și 85 de ani, pe baza stării generale de sănătate a pacientului și a istoricului examinărilor și preferințelor.

Cancerul colonorectal, a treia cauză de deces între cele provocate de afecțiunile canceroase în SUA

În recomandarea din 2016, USPSTF recomanda începerea examinărilor de la vârsta de 50 de ani. 

"Credem că prin examinarea începând de la 50 de ani, prevenim aproximativ 50 de cazuri de cancer la 1.000 de persoane și evităm 25 de decese.

În cazul în care coborâm vârsta la 45, prevenim 2-3 cazuri de cancer în plus și, poate, unul sau două decese în plus.

Am considerat că este suficient de important și că a venit momentul să scădem vârsta recomandată la 45 de ani", a declarat dr. Michael Barry, vicepreședinte al USPSTF. 

Odată publicată recomandarea Grupului operativ, serviciile de examinare medicală pentru cancer colonorectal la adulții americani cu vârste între 45 și 75 de ani vor fi acoperite de cele mai multe planuri de asigurare medicală privată, fără a fi necesară coplata.

Prognoză SUA: Aproape 53 de mii de decese din cauza cancerului colorectal în 2021

Dispare astfel un obstacol pentru persoanele cu vârste între 45 și 49 de ani, remarcă dr. Barry.

Cancerul colonorectal este a treia cea mai frecventă cauză de deces între decesele provocate de cancer, în general, în SUA. 

Prognoza pentru 2021 este de aproximativ 52.980 de decese ca urmare a cancerului colonorectal. 

Cele mai multe cazuri se întâlnesc la persoane cu vârste între 65 și 74 de ani însă recomandările USPSTF reflectă o tendință observată în ultimii ani, de depistare a cazurilor la persoane mai tinere.

Sursa: CNN

×
Subiecte în articol: cancer colonorectal varsta
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close