Antena 3 CNN Externe SUA condamnă intervenția violentă a poliției israeliene la înmormântarea jurnalistei Shireen Abu Aqleh

SUA condamnă intervenția violentă a poliției israeliene la înmormântarea jurnalistei Shireen Abu Aqleh

Antony Blinken spune că SUA sunt ”profund tulburate”, după ce poliția israeliană a luat cu asalt procesiunea jurnalistei Shireen Abu Aqleh.

SUA condamnă intervenția violentă a poliției israeliene la înmormântarea jurnalistei Shireen Abu Aqleh
Sursa foto: Twitter/ Martin Williams
de Cerasela Stafie    |    14 Mai 2022   •   10:44

Secretarul de stat al lui Joe Biden a emis o declarație prin care condamnă forțele israeliene pentru atacul lor asupra procesiunii funerare a unei jurnaliste cu origini palestiniene și americane, care a fost împușcată și ucisă în această săptămână.

”Suntem profund tulburați de imaginile cu poliția israeliană intrând în procesiunea funerară a palestinienei americane Shireen Abu Aqleh. Fiecare familie merită să-i conducă pe ultimul drum pe cei dragi într-un mod demn și nestingherit”, se arată în declarația lui Antony Blinken, publicată pe contul său oficial de Twitter. 

Scurta declarație a lui Blinken a venit după ce cameramanii au surprins poliția din Israel asaltând cortegiul funerar al lui Abu Aqleh. Zeci de palestinieni erau strânși în jurul sicriului, unii fluturând steaguri palestiniene și scandând ”cu sufletul și sângele nostru te vom răscumpăra Shireen”.

Incidentele au început la porțile Spitalului Sf. Iosif. Ofițerii de poliție israelieni au atacat mulțimea, după ce au încercat să o oprească din a lua sicriul și a-l transporta pe jos, nu cu mașina. Oamenii au ripostat.

La un moment dat, grupul care purta sicriul a fost la un punct să-l scape, recuperându-l chiar înainte ca un capăt să lovească pământul, în timp ce grenadele asomatoare au explodat. Scenele violente, care au durat doar câteva minute, s-au adăugat indignării palestinienilor față de uciderea jurnalistei.

Mulți oameni au ocolit blocaje din Ierusalimul de Est pentru a se alătura procesiunii funerare a reporterului Al Jazeera. Cei îndoliați au scandat ”Palestina!”, au cântat imnul național palestinian și au fluturat steaguri palestiniene, înainte ca poliția israeliană să reprime procesiunea, acuzând participanții că au perturbat ordinea publică.

Israelul interzice expunerea în public a steagurilor palestiniene, chiar și la mitinguri și proteste.

Abu Aqleh a murit după ce a fost împușcat în cap în orașul Jenin din Cisiordania, miercuri dimineață. Colegii ei au povestit că a fost omorâtă într-un atac armat al forțelor israeliene asupra unui grup mic de jurnalişti, care transmiteau un raid al armatei.

Armata israeliană și-a exprimat condoleanțe pentru moartea lui Abu Aqleh, dar a susținut, de asemenea, că trupele sale doar au răspuns unui atac armat palestinian, care ar fi fost cel care a ucis-o, de fapt, pe femeie. 

Când a fost ucisă, Abu Aqleh, în vârstă de 51 de ani, purta o cască și o insignă cu inscripția clară ”presa”, conform imaginilor video cu momentul uciderii ei.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close