Antena 3 CNN Externe SUA lansează lovituri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aflate sub presiunea ofensivei talibane

SUA lansează lovituri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aflate sub presiunea ofensivei talibane

Statele Unite au lansat atacuri aeriene pentru a susţine forţele Guvernului afgan, aflat sub presiunea talibanilor în timp ce trupele străine conduse de SUA sunt în faza finală a retragerii din ţară.

SUA lansează lovituri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aflate sub presiunea ofensivei talibane
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    23 Iul 2021   •   14:10

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a declarat joi jurnaliștilor că atacurile aeriene au fost în sprijinul forțelor de securitate afgane în ultimele zile, însă nu a oferit alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că loviturile aeriene au avut loc miercuri seara la periferia orașului Kandahar, provocând moartea a trei luptători talibani și distrugând două vehicule.

"Confirmăm aceste atacuri aeriene și le condamnăm în termenii cei mai duri, este un atac clar și o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forțele americane nu mai pot lansa operațiuni militare după luna mai", a mai spus el, referindu-se la un acord între Statele Unite și talibani privind retragerea forțelor SUA.

"Dacă vor mai lansa orice altă operațiune, atunci vor fi responsabili de consecințe", a mai spus el, potrivit Reuters.

Aproape toate trupele americane au părăsit Afganistanul, excepție făcând cele care protejează ambasada SUA din Kabul și aeroportul din capitală.

Preşedintele Joe Biden a anunţat în aprilie că trupele americane se vor retrage din Afganistan până pe 11 septembrie, fapt care i-a înfuriat pe talibani, care se aşteptau ca retragerea să fie finalizată până în mai.

Lansată la începutul lunii mai, pe fondul începutului retragerii finale a forţelor străine din ţară, ofensiva insurgenţilor a întâmpinat puţină rezistenţă din partea forţelor afgane şi le-a permis să pună mâna pe vaste zone rurale din Afganistan şi importante posturi de frontieră cu Iran, Turkmenistan, Tadjikistan şi Pakistan.

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani razboi atac aerian
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close