Antena 3 Externe SUA lansează lovituri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aflate sub presiunea ofensivei talibane

SUA lansează lovituri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aflate sub presiunea ofensivei talibane

de Alexandra Ionescu    |    23 Iul 2021   •   14:10
SUA lansează lovituri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aflate sub presiunea ofensivei talibane
Sursa foto: Hepta

Statele Unite au lansat atacuri aeriene pentru a susţine forţele Guvernului afgan, aflat sub presiunea talibanilor în timp ce trupele străine conduse de SUA sunt în faza finală a retragerii din ţară.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a declarat joi jurnaliștilor că atacurile aeriene au fost în sprijinul forțelor de securitate afgane în ultimele zile, însă nu a oferit alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că loviturile aeriene au avut loc miercuri seara la periferia orașului Kandahar, provocând moartea a trei luptători talibani și distrugând două vehicule.

"Confirmăm aceste atacuri aeriene și le condamnăm în termenii cei mai duri, este un atac clar și o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forțele americane nu mai pot lansa operațiuni militare după luna mai", a mai spus el, referindu-se la un acord între Statele Unite și talibani privind retragerea forțelor SUA.

"Dacă vor mai lansa orice altă operațiune, atunci vor fi responsabili de consecințe", a mai spus el, potrivit Reuters.

Aproape toate trupele americane au părăsit Afganistanul, excepție făcând cele care protejează ambasada SUA din Kabul și aeroportul din capitală.

Preşedintele Joe Biden a anunţat în aprilie că trupele americane se vor retrage din Afganistan până pe 11 septembrie, fapt care i-a înfuriat pe talibani, care se aşteptau ca retragerea să fie finalizată până în mai.

Lansată la începutul lunii mai, pe fondul începutului retragerii finale a forţelor străine din ţară, ofensiva insurgenţilor a întâmpinat puţină rezistenţă din partea forţelor afgane şi le-a permis să pună mâna pe vaste zone rurale din Afganistan şi importante posturi de frontieră cu Iran, Turkmenistan, Tadjikistan şi Pakistan.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close