Antena 3 CNN Externe SUA limitează scutirile de viză pentru Ungaria, stat care răspândește în mod consecvent propaganda Rusiei în războiul din Ucraina

SUA limitează scutirile de viză pentru Ungaria, stat care răspândește în mod consecvent propaganda Rusiei în războiul din Ucraina

Statele Unite au limitat drastic participarea Ungariei la programul Visa Waiver, prin care se acordă scutiri de vize la intrarea în SUA.

SUA limitează scutirile de viză pentru Ungaria, stat care răspândește în mod consecvent propaganda Rusiei în războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   12:43

Decizia se aplică începând de marți și a fost motivată de oficialii americani prin existența unor preocupări legate de securitatea pașapoartelor emise de autoritățile maghiare între anii 2011 și 2020. 

În cadrul programului Visa Waiver, cetățenii țărilor participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, prin intermediul unui așa-numit Sistem electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA). 

Însă, începând de marți, valabilitatea ESTA pentru toți deținătorii de pașapoarte maghiare este redusă de la doi ani la un an, iar validarea prin ESTA va fi posibilă doar pentru o singură utilizare.

Citește și: Karl Nehammer, blat cu Viktor Orban în problema extinderii Schengen

Publicația Politico notează că măsura este una fără precedent.

Dintre cele 40 de țări participante la program, doar Ungaria este afectată.

De ce au americanii "preocupări de securitate" în legătură cu pașapoartele emise de Ungaria

După ce a ajuns la putere în 2010, guvernul premierului ungar Viktor Orban (foto) a pus în practică un mecanism "simplificat" de acordare a cetățeniei etnicilor maghiari din străinătate, beneficiarii fiind din România, Slovacia și Ucraina.

Criticii interni spun că Orban a luat decizia în scop electoral.

"Există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității", a declarat pentru Politico ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman.

Diplomatul a amintit că guvernul SUA a avertizat autoritățile ungare asupra acestei "vulnerabilități de securitate" de mulți ani și pe parcursul mai multor administrații.

"Până acum, guvernul ungar a ales să nu abordeze această preocupare de securitate, ceea ce a determinat Statele Unite să răspundă", a spus David Pressman, adăugând că "nu acesta este rezultatul dorit de SUA".

Occidentul, iritat de faptul că premierul Orban rostogolește propaganda Kremlinului

Mișcarea Washingtonului vine într-un moment în care relațiile Ungariei cu partenerii occidentali sunt la un nivel scăzut.

Aliații NATO sunt nemulțumiți de faptul că Parlamentul Ungariei nu a ratificat încă aderarea Suediei la alianța militară.

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că oficiali maghiari de rang înalt - începând cu premierul Orban - promovează narațiunile Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina și la sancțiunile europene dispuse la adresa Moscovei.

La începutul acestui an, SUA au impus sancțiuni împotriva unei bănci din Ungaria care are legături cu Rusia. 

În plus, multe state occidentale au criticat deteriorarea standardelor democratice din Ungaria, precum și politicile și retorica de natură să submineze drepturile persoanelor LGBTQ+ din această țară.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close