Antena 3 Externe SUA sancționează 4 oficiali din Ucraina sub acuzația că au acționat în interesul serviciului de securitate al Rusiei

SUA sancționează 4 oficiali din Ucraina sub acuzația că au acționat în interesul serviciului de securitate al Rusiei

de Alexandra Ionescu    |    20 Ian 2022   •   19:28
SUA sancționează 4 oficiali din Ucraina sub acuzația că au acționat în interesul serviciului de securitate al Rusiei
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup

Departamentul de Trezorerie a sancționat joi patru cetățeni ucraineni pentru implicarea în „activități de influență conduse de guvernul rus” în Ucraina, inclusiv răspândirea unor povești false „pentru a crea instabilitate înaintea unei potențiale invazii ruse”.

Sancțiunile sunt diferite de consecințele grave pe care SUA și aliații săi europeni și le-au promis dacă Rusia invadează Ucraina, dar subliniază „tacticile hibride” pe care Kremlinul le-a folosit împotriva vecinului său din 2014.

 SUA susțin că cele patru persoane – care includ doi membri ai parlamentului ucrainean și doi foști oficiali – au fost recrutate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, agenția succesoare a KGB.

„În 2020, oficialii de la Kremlin au lansat un plan cuprinzător de operațiuni de informare conceput parțial pentru a degrada capacitatea statului ucrainean de a funcționa independent și fără interferența Rusiei”, a declarat Departamentul de Trezorerie într-un comunicat.

„Aceasta a inclus identificarea și cooptarea unor indivizi pro-ruși în Ucraina și subminarea ucraineanilor proeminenti considerați pro-occidentali, care ar sta în calea eforturilor Rusiei de a aduce Ucraina sub controlul său”.

„Obiectivele planului au inclus destabilizarea situației politice din Ucraina și punerea bazelor pentru crearea unui nou guvern controlat de ruși în Ucraina”.

Trezoreria a adăugat că cei sancţionaţi au acţionat în interesul serviciului de securitate (FSB) al Rusiei şi au fost implicaţi în campania Moscovei de destabilizare a unor ţări suverane, inclusiv SUA, ca sprijin pentru Kremlin, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: SUA sanctiuni oficiali Ucraina Rusia spioni

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close