Antena 3 CNN Externe SUA sancționează 4 oficiali din Ucraina sub acuzația că au acționat în interesul serviciului de securitate al Rusiei

SUA sancționează 4 oficiali din Ucraina sub acuzația că au acționat în interesul serviciului de securitate al Rusiei

Departamentul de Trezorerie a sancționat joi patru cetățeni ucraineni pentru implicarea în „activități de influență conduse de guvernul rus” în Ucraina, inclusiv răspândirea unor povești false „pentru a crea instabilitate înaintea unei potențiale invazii ruse”.

SUA sancționează 4 oficiali din Ucraina sub acuzația că au acționat în interesul serviciului de securitate al Rusiei
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup
de Alexandra Ionescu    |    20 Ian 2022   •   19:28

Sancțiunile sunt diferite de consecințele grave pe care SUA și aliații săi europeni și le-au promis dacă Rusia invadează Ucraina, dar subliniază „tacticile hibride” pe care Kremlinul le-a folosit împotriva vecinului său din 2014.

 SUA susțin că cele patru persoane – care includ doi membri ai parlamentului ucrainean și doi foști oficiali – au fost recrutate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, agenția succesoare a KGB.

„În 2020, oficialii de la Kremlin au lansat un plan cuprinzător de operațiuni de informare conceput parțial pentru a degrada capacitatea statului ucrainean de a funcționa independent și fără interferența Rusiei”, a declarat Departamentul de Trezorerie într-un comunicat.

„Aceasta a inclus identificarea și cooptarea unor indivizi pro-ruși în Ucraina și subminarea ucraineanilor proeminenti considerați pro-occidentali, care ar sta în calea eforturilor Rusiei de a aduce Ucraina sub controlul său”.

„Obiectivele planului au inclus destabilizarea situației politice din Ucraina și punerea bazelor pentru crearea unui nou guvern controlat de ruși în Ucraina”.

Trezoreria a adăugat că cei sancţionaţi au acţionat în interesul serviciului de securitate (FSB) al Rusiei şi au fost implicaţi în campania Moscovei de destabilizare a unor ţări suverane, inclusiv SUA, ca sprijin pentru Kremlin, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: SUA sanctiuni oficiali Ucraina Rusia spioni
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close