Antena 3 CNN Externe SUA şi Israelul înfiinţează un grup de lucru privind Iranul

SUA şi Israelul înfiinţează un grup de lucru privind Iranul

SUA şi Israelul înfiinţează un grup de lucru privind Iranul
Sursa foto: iran nuclear
25 Mai 2009   •   13:52

SUA şi Israelul alcătuiesc un grup de lucru care va evalua progresele iniţiativei diplomatice a preşedintelui Barack Obama faţă de Iran şi va schimba informaţii despre programul nuclear iranian, au declarat oficiali din cadrul negocierilor, citaţi de Washington Times.
Acordul, încheiat cu ocazia întâlnirii de luni dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi liderul de la Casa Albă, oferă Washingtonului un canal de comunicare cu noul Guvern israelian şi posibilitatea de a monitoriza orice planuri militare de rezervă pe care Israelul le-ar putea elabora în cazul în care eforturile diplomatice dau greş şi Iranul îşi dezvoltă capacităţi militare nucleare.
Dacă Netanyahu a acceptat în mod public planul preşedintelui Obama privind negocierile cu Iranul, liderul israelian a cerut în acelaşi timp stabilirea unui calendar al negocierilor şi doreşte un angajament ferm din partea lui Barack Obama cu privire la ce se va întâmpla dacă eforturile diplomatice nu reuşesc să convingă Iranul să-şi suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului, au afirmat oficialii israelieni, scrie Mediafax.
Oficialii israelieni au declarat, sub protecţia anonimatului, că grupul de lucru va începe să examineze acum planurile de rezervă, pentru eventualitatea în care Iranul îşi continuă programul nuclear militar. În ceea ce îl priveşte, Barack Obama a refuzat să stabilească un termen limită pentru eforturile diplomatice, dar a declarat că va putea evalua până la sfârşitul anului modul în care Iranul recepţionează mesajul SUA.
Potrivit surselor, partea americană va fi reprezentată fie de consilierul pentru securitate naţională, James L. Jones, fie de adjunctul său, Thomas E. Donilon. Partea israeliană va fi reprezentată de omologul lui Jones, Uzi Arad. Un oficial israelian a declarat că grupul de lucru se va întâlni cel puţin o dată pe lună.
Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close