Antena 3 CNN Externe SUA. Soluţia pentru criza irakiană nu e războiul

SUA. Soluţia pentru criza irakiană nu e războiul

SUA. Soluţia pentru criza irakiană nu e războiul
09 Mar 2007   •   08:33

Nu există o soluţie militară pentru conflictul din Irak. Avertismentul vine chiar de la noul comandant al Forţei multinaţionale, generalul american David Petraeus. Acesta consideră totuşi că poate aduce securitatea la Bagdad, cu ajutorul unor noi întăriri din Statele Unite. Liderii democraţi ai Congresului au, însă, cu totul alte planuri: ei doresc să impună, prin lege, retragerea tuturor trupelor din Irak în cursul anului viitor. Generalul Petraeus consideră că revenirea păcii în Irak necesită eforturi nu doar din partea militarilor ci mai ales a oamenilor politici locali.

?Orice student în istorie îşi dă seama că nu există o soluţie militară la o problemă cum este Irakul, insurgenţa din Irak. Acţiunea militară este necesară pentru a spori securitatea, pentru motivele pe care le-am spus, dar nu e suficientă?, a declarat generalul american. Petraeus a cerut totuşi noi întăriri pentru aplicarea noului plan de securitate la Bagdad, conceput chiar de el.

Tensiunea în capitala irakiană a crescut şi mai mult după atentatul sinucigaş de marţi, în care au fost ucişi aproape 120 pelerini şiiţi. Întăririle solicitate de general se vor adăuga celor 21.500 de militari ce vor fi trimişi în Irak la ordinul preşedintelui Bush. Partidul democrat, majoritar în Congres, vede situaţia cu totul altfel. Liderii săi au anunţat că vor include în legea bugetului de război un amendament care prevede retragerea trupelor din Irak până la 1 septembrie 2008. Casa Albă a avertizat că, dacă legea bugetului va conţine asemenea prevederi, preşedintele o va respinge prin veto.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close