Antena 3 CNN Externe SUA vrea un scut defensiv în Europa

SUA vrea un scut defensiv în Europa

SUA vrea un scut defensiv în Europa
29 Mar 2007   •   15:56
EXCLUSIV ANTENA 3 Problema amplasării scutului american anti-rachetă în Europa este intens dezbătută în Statele Unite. Unele ţări, printre care şi România, nu sunt protejate împotriva unui atac, însă există o altă variantă. Directorul programului anti-rachetă a declarat, în exclusivitate pentru Antena 3, că se lucrează la un scut defensiv, care va fi sub comanda NATO. Prin urmare, chiar dacă instalaţiile anti-rachetă amplasate în Europa nu acoperă decât câteva ţări, americanii au găsit un răspuns la această problemă. Ei propun dezvoltarea unui sistem defensiv paralel scutului, capabil să acopere şi România în faţa unui atac cu rachete cu rază scurtă de acţiune.

''Avem un sistem care va apărea în următorii doi ani, care se numeşte Terminal High Altitude Area Defense Weapon şi care e un sistem de uscat foarte mobil. Deci, există sisteme care sunt capabile să ofere protecţie'', a declarat Gen. Henry Obering (foto), directorul programului anti-rachetă. Proiectul nu va fi însă dezvoltat de Statele Unite, ci va reveni în sarcina NATO. ''Trebuie să se hotărască ferm pentru dezvoltarea lui şi apoi noi trebuie să fim siguri că îl putem combina cu scutul împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune'', a adăugat Obering.

Varianta dezvoltării sistemului defensiv NATO în paralel scutului anti-rachetă este tot mai mult luată în calcul de americani. ''Nu trebuie să existe aliaţi de clasa A şi aliaţi de clasa B. Şi acest lucru, sincer, nu face bine Statelor Unite, daca noi suntem protejaţi de un atac cu rachete, iar aliaţii noştri europeni sunt complet vulnerabili'', a precizat Daniel Freid, secretar de stat adjunct SUA. Componentele scutului defensiv american vor fi amplasate în Polonia şi Cehia. Planul întâmpină însă opoziţia vehementă a Rusiei, care susţine că proiectul este o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close