Antena 3 CNN Externe Sub 30% dintre europarlamentari sunt femei

Sub 30% dintre europarlamentari sunt femei

Sub 30% dintre europarlamentari sunt femei
08 Mar 2007   •   23:40

Mai puţin de 30% din membrii Parlamentului European sunt femei şi doar trei state ating un echilibru perfect între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte reprezentarea lor în legislativul comunitar, în timp ce eurodeputaţii altor două state sunt în totalitate bărbaţi, s-a evidenţiat în cursul unui seminar organizat la Bruxelles, ca parte a seriei de evenimente menite a marca Ziua internaţională a femeii. Estonia, Suedia şi Luxemburgul sunt singurele state din cele 27 ale Uniunii Europene care au trimis în Parlamentul European un număr egal de femei şi bărbaţi. Cele mai multe ţări UE au o reprezentare feminină în PE de peste 20%, cu excepţia Italiei (18%) şi a Poloniei (13%), în timp ce Malta şi Cipru nu au niciun europarlamentar femeie.

Pentru a se echilibra proporţia dintre bărbaţi şi femei este nevoie de ?o masă critică de aproximativ 30% care să permită eurodeputaţilor femei să se remarce?, a apreciat vicepreşedinta PE, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou în cadrul seminarului ?Politicienii femei şi media?, la care au participat aproape exclusiv eurodeputate şi jurnaliste, deşi evenimentul a fost deschis şi pentru bărbaţi.

Nu toate participantele s-au arătat însă convinse de necesitatea echilibrării raportului între genuri în parlament. ?Au fost deja promovaţi atâţia bărbaţi inutili, încât nu văd cum promovarea şi a unor femei inutile ar putea schimba ceva?, a spus jurnalista italiană Adriana Cerretelli, care a prezidat seminarul.

Şi preşedintele Comisiei pentru drepturile femeilor din PE, Anna Zaborska, a opinat că impunerea din afară a unor cote a reprezentării pe genuri ?ar face prea puţin pentru a schimba atitudinile?. ?Cred că ar fi ruşinoasă impunerea unor cote într-o societate care şi-a fixat singură obiectivul de a deveni cea mai avansată economie a lumii până în 2010?, a mai spus ea.

Rompres

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close