Antena 3 CNN Externe Summit B9 Bucureşti. România şi aliaţii NATO discută despre ameninţarea Rusiei

Summit B9 Bucureşti. România şi aliaţii NATO discută despre ameninţarea Rusiei

Summit B9 Bucureşti este găzduit pe 10 mai de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său poloneze. România şi aliaţii NATO de pe frontul estic discută despre ameninţarea Rusiei.

Summit B9 Bucureşti. România şi aliaţii NATO discută despre ameninţarea Rusiei
Sursa foto: Hepta
de Alin Tarnovschi    |    09 Mai 2021   •   19:56

Formatul Summit B9 Bucureşti cuprinde statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței.

Evenimentul este organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Tema principala a summitului va fi sprijinul pentru consolidarea capacităţilor de apărare, dar şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

În aprilie, la Bucureşti a avut loc şi o reuniune a Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din Polonia, România și Turcia. Atunci s-a discutat evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre și, în acest context, necesitatea consolidării pe mai departe a posturii NATO de descurajare și apărare, precum și întăririi rezilienței, follow-up-ul la rezultatele reuniunilor recente ale miniștrilor aliați din 2021 și vor evidenția susținerea pentru procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către Secretarul General Jens Stoltenberg.

De altfel, cele trei state susțin procesul NATO2030 și propunerile în acest sens avansate de Secretarul General al NATO, care urmăresc să conducă la consolidarea capacității Alianței de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close