Antena 3 CNN Externe "Sunt responsabil de 11 septembrie 2001?

"Sunt responsabil de 11 septembrie 2001?

"Sunt responsabil de 11 septembrie 2001?
15 Mar 2007   •   08:19

Suspectul terorist considerat de americani "creierul" operaţiunii 11 septembrie, în urma căreia 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, şi-a asumat responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar şi pentru alte atentate atribuite reţelei teroriste. Potrivit transcrierii unei audieri, făcute publice de Pentagon, Khalid Sheikh Mohammed a recunoscut că a fost implicat în atentatele de acum 5 ani şi jumătate. Audierea a avut loc la baza militară americană de la Guantanamo, săptămâna trecută, pentru a determina statutul său de "inamic combatant".

"Sunt responsabil de operaţiunea de la 11 septembrie, de la A la Z", a afirmat teroristul pakistanez, conform mărturiei citite în numele său de un ofiţer american care l-a reprezentat. Pentagonul a precizat că Mohamed a fost prezent în sala de tribunal, unde accesul presei a fost însă interzis. În acelaşi timp, Mohamed a recunoscut că a plănuit 29 de atacuri şi a finanţat şi antrenat alţi terorişti pentru comiterea de atentate. Printre aceştia se numără cei care au detonat o maşină-capcană în parcarea de la World Trade Center, în februarie 1993, dar şi Richard Reid, teroristul britanic care a încercat să detoneze o bombă într-un avion transatlantic, în 2001.

Până la arestarea sa în Pakistan, în mai 2003, Khalid Sheikh Mohammed a fost lider militar şi responsabil al departamentului pentru operaţiuni externe al reţelei Al-Qaida. Mohammed este unul dintre cei 14 prizonieri identificaţi de autorităţile americane drept suspecţi de terorism "extrem de valoroşi". El a fost transferat la Guantanamo în septembrie anul trecut, din centre de detenţie din străinătate ale CIA.

Antena 3

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close