Antena 3 CNN Externe O nouă superputere mondială? Țările asiatice își întăresc legăturile cu Statele Unite

O nouă superputere mondială? Țările asiatice își întăresc legăturile cu Statele Unite

O nouă superputere mondială? Țările asiatice își întăresc legăturile cu Statele Unite
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Apr 2016   •   08:16

Tensiunile cu Beijingul în chestiunea Mării Chinei de Sud împing ţările din Asia să îşi întărească legăturile militare cu Statele Unite, a afirmat vineri secretarul american al Apărării în ajunul unei vizite în India şi Filipine, relatează AFP, conform Agerpres.

'Aproape toate naţiunile' din Asia 'ne cer să facem mai mult' în domeniul securităţii, 'pe plan bilateral sau multilateral', a subliniat Ashton Carter într-un discurs în faţa unui ONG la New York.

Secretarul american al Apărării va pleca duminică în India şi Filipine, după care va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Pentagonul şi-a făcut planuri iniţial pentru ca secretarul Apărării să se deplaseze şi în China cu prilejul acestui turneu, ca răspuns la o invitaţie din partea Beijingului, dar a renunţat în urmă cu câteva săptămâni.

Un oficial american cu rang înalt s-a referit la o problemă 'de agendă' pentru a explica această decizie.

Marea Chinei de Sud este revendicată aproape în întregime de Beijing care desfăşoară în zonă uriaşe operaţiuni de rambleiere a insuliţelor, transformând recifele de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse infrastructuri.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close