Antena 3 CNN Externe Surse: Armata siriană se pregăteşte de un asalt împotriva oraşului rebel Alep

Surse: Armata siriană se pregăteşte de un asalt împotriva oraşului rebel Alep

Surse: Armata siriană se pregăteşte de un asalt împotriva oraşului rebel Alep
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
09 Iun 2013   •   18:03
Armata siriană se pregăteşte să lanseze un asalt asupra oraşului şi provinciei Alep (nord) cu scopul de a recuceri zone controlate de către rebeli, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor siriene de securitate pentru AFP, conform Mediafax.
Acest anunţ apare după recucerirea, săptămâna trecută, a întregii regiuni Al-Qusayr, un fost fief rebel situat în partea central-vestică a ţării, de către armată, cu ajutorul hotărâtor al mişcării şiite libaneze Hezbollah.
"Probabil că bătălia de la Alep va începe fie în orele, fie în zilele ce urmează, în vederea recuperării satelor şi oraşelor ocupate (de către rebeli) în provincie", a anunţat aceeaşi sursă.
Oficialul, care nu a oferit precizări suplimentare, a adăugat că "armata arabă siriană este pregătită să îşi îndeplinească misiune în această provincie".
Analişti au declarat pentru AFP că regimul, întărit de succesul de la Al-Qusayr, se pregăteşte pentru luarea cu asalt a altor regiuni asupra cărora a pierdut controlul.
Cotidianul sirian Al-Watan, apropiat puterii, a anunţat duminică faptul că armata a "început să se mobilizeze la scară largă în provincia Alep, pregătind o bătălie care va fi purtată în interiorul oraşului şi la periferia acestuia".
Rebelii au lansat bătălia de la Alep în urmă cu aproape un an, iar între timp lupte şi bombardamente zilnice afectează acest al doilea cel mai important oraş din ţară, fosta capitală economică a Siriei.
Al-Watan a adăugat că "armata siriană va exploata experienţa de al Al-Qusayr în regiunea Ghouta (lângă Damasc) şi va avansa în provincia Hama (centru) adiacentă provinciei Homs".
"Consecinţele bătăliei de la Al-Qusayr vor (...) contura viitorul politic al Siriei", apreciază ziarul.
 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close